До міста Рені на півдні Одеської області можуть збудувати залізницю європейської колії

Четверг , 27 октября 2022, 17:50
Ренійська міська рада "дала добро" на будівництво логістичного мультимодального комплексу, до якого буде підведено гілку залізниці європейської колії 1435 мм - від сусіднього румунського Галацу через Джурджулешти у Молдові.
До міста Рені на півдні Одеської області можуть збудувати залізницю європейської колії

На недавній сесії Ренійської міської ради депутати прийняли рішення про землевідвід для будівництва мультимодального терміналу на площі близько 5 гектарів у межах міста Рені на півдні Одеської області неподалік від кордонів з Молдовою та Румунією. .

До цього комплексу планують також збудувати залізничну лінію європейської колії 1435 мм. Справа у тому, що така колія від Галацу (Румунія) вже існує до сусіднього з Рені молдавського селища і порту Джурджулешти. І тому необхідність такої добудови - менше 8 кілометрів, що стане найбільш затратною частиною проекту.

Комплекс буде працювати на перевантаженні з автотранспорту на залізницю для подальшого відправлення до Євросоюзу. Особливу увагу автори ідеї логістичного комплексу приділяють контейнерним вантажам.

Землю виділяють на умовах довгострокової оренди терміном на 49 років компанії ТОВ "Рені Логістик". Ця компанія раніше звернулася до міського голови Ігоря Плєхова з проханням дозволити розробку проекту землеустрою. Сам Плєхов заявив місцевим ЗМІ, що ідея будувати подібний логістичний комплекс належить йому самому. Інвестор готовий вкласти у реалізацію проекту 20 мільйонів гривень.

Також слід зазначити, що зараз, після відновлення залізниці на півдні Одеської області від станції Березине до молдавської станції Басарабяска у післявоєнний час значно полегшить і доставку вантажів до Рені залізницею по території України, залишивши лише невелику транзитну ділянку територією Молдови від Басарабяски до Рені. 

Раніше залізниця європейської колії існувала і в самому Рені - до кінця 1990-х рр. вона доходила до вузлової станції Рені та йшла далі до станції Лиман-Дунайський, де існував пункт перестановки візків під вантажні та пасажирські вагони, а також залізничний перевантажувальний комплекс. Згодом цю лінію євроколії частково відновили у 2013 р. - але лише до молдавських Джурджулешт. І тому від Джурджулешт до Галацу ми можемо побачити "чотирьохниткову" суміщену колію на одному полотні

На відео - аналіз стану залізниць у Рені та на півдні Одеської області станом на 2021 рік,.

comments powered by HyperComments