Як виглядає рейковий лімузин ЗІМ Одеської залізниці (ФОТО, ВІДЕО)

Вторник , 8 ноября 2022, 15:05
Показуємо, як виглядає справжній автомобіль-лімузин ЗІМ, який зберігся на Гайворонській вузькоколійці Одеської залізниці.
Як виглядає рейковий лімузин ЗІМ Одеської залізниці (ФОТО, ВІДЕО)

На Гайворонській вузькоколійці, що відноситься до Одеської залізниці, зберігся унікальний зараз агрегат. Це дрезина, перероблена свого часу з автомобіля - радянського лімузина ГАЗ-12 "ЗИМ".

Ми побачили та почули, як працює цей залізничний лімузин, і навіть проїхалися на ньому по коліям станції Гайворон.

Свого часу, у 1950-1960 рр. на різноманітних ремонтних підприємствах залізничного профілю у досить великій кількості виготовляли автодрезини для службових потреб як звичайних, так і вузькоколійних залізниць на базі автомобілів. Автомобільна ходова частина замінювалася залізничними колісними парами. Рульове управління демонтувалося взагалі - а сам руль якщо і залишався, то виконував функцію тормозного важеля. Також ставили спеціальні редуктори для можливості реверсу - щоб автодрезина могла рухатися не лише вперед, а й "заднім ходом" з потрібною швидкістю та потужністю.

З легкових автомобілів такі автодрезини виготовляли для залізничного начальства - з вже "списаних" після роботи у партійних гаражах машин. Вони використовувалися для різноманітних інспекцій, об'їздів ділянок колії та інших службових переміщень топ-чиновників - такі собі "залізничні членовози".

З вантажних автомобілів виготовляли різноманітні службові дрезини, санітарні машини та навіть машини-крамниці на залізничному ходу.

Той "ЗІМ", що зберігся у Гайвороні, вже давно є однією з місцевих історичних пам'яток і самої вузькоколійки, і міста Гайворон. Останні понад 20 років "ЗІМ", в основному, є цікавинкою для туристів, однак минулого і нинішнього року він пару разів попрацював і "членовозом" для керівництва "Укрзалізниці". Машина відремонтована і перебуває у досить доброму технічному стані. На ньому стоїть дизельний тракторний двигун, реверсний редуктор та додаткові прожектори.

2018 року поповзли чутки про списання цього "ЗІМу" та подальшу передачу до залізничного музею у Києві. Однак після розголосу у ЗМІ та резонансу у зацікавленої громадськості, "ЗІМ" зберегли на Гайворонській вузькоколійці.

У ще одному відео - показуємо ретро-тур під паровозом Гайворонською вузькоколійкою 5 листопада 2022 р.

В Україні збереглося ще декілька подібних автодрезин. Серед них - "членовоз" на базі "Волги ГАЗ-21" та санітарна дрезина на базі вантажівки "ГАЗ-51". А одна чи кілька дрезин на базі автомобіля "ЗІМ", але в несправному стані, збереглися на росії.

comments powered by HyperComments