У Закарпатті пропонують відновити євроколію між Чопом та Ужгородом

Понедельник , 29 мая 2023, 12:29
Місцева влада Ужгорода пропонує відновити демонтовану 1991 року євроколію на ділянці залізниці між Чопом та Ужгородом.
У Закарпатті пропонують відновити євроколію між Чопом та Ужгородом

Під час міжнародної конференції Road to Recovery, яка відбулася 26 травня в словацькому місті Кошице обговорили прокладання євроколії від Чопу до Ужгорода і далі до Словаччини, інфорумує місцеве видання Prozak.info. У конференції взяли участь представники Європарламенту, уряду Словацької Республіки та України.

Серед спікерів панельної дискусії «Залучення місцевої влади до розробки та реалізації Плану відновлення: отримані уроки» був секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян. Він представив пропозиції до плану Recovery щодо можливостей прямого залізничного сполучення між Ужгородом та словацькими сусідами.

Така лінія європейської колії 1435 мм між Чопом та Ужгородом існувала у радянські часи та раніше, але була демонтована після 1991 року. Таким чином, фактично пропозиція ужгородського чиновника є ідеєю з відновлення.

«Пропоную вашій увазі ідею для подальшого її обговорення на вищому міждержавному рівні. Вона може бути корисною для України, Словаччини та інших європейських країн у разі її реалізації. Йдеться про можливості стикування української та європейської залізниць на території Закарпатської області. Можна прокласти відрізок вузькоколійки від міста Чоп до Ужгорода (майже 20 км), а тоді 15 км — до Матовське (Словаччина)», наголосив посадовець.

За його словами, завдяки реалізації пропозиції:

  • Словаччина та інші країни зможуть отримувати вантажі з Румунії, зокрема з порту, набагато коротшим шляхом, ніж зараз;
  • Україна зможе оптимізувати пасажирські перевезення завдяки прямому залізничному сполученню — відповідно зменшиться навантаження на українсько-словацькому кордоні;
  • «розвантажаться» автомобільні перевезення загалом по Україні та Словаччині;
  • гуманітарна допомога, яку Україні надає європейська спільнота, зможе надходити прямим залізничним сполученням.
comments powered by HyperComments