Євросоюз надасть допомогу Укрзалізниці у транскордонній інтеграції

Пятница , 23 июня 2023, 10:24
"Укрзалізниця" отримає інвестиції від ЄС на розвиток транскордонної інфраструктури.
Євросоюз надасть допомогу Укрзалізниці у транскордонній інтеграції

Європейській Союз інвестує в розбудову залізничної інфраструктури України. Ці кошти надаються в рамках фінансового інструменту Connecting Europe Facility (CEF) для розвитку прикордонних переходів з Республікою Польща, Румунією, Словацькою Республікою та Угорщиною.

«Україна активно працює над інтеграцією своєї залізничної інфраструктури до Європейського Союзу. Реалізацію низки таких проєктів ми вже розпочали, але зараз нам необхідна системна підтримка наших міжнародних партнерів та фінансових інституцій. Це вперше в історії, коли ЄС безповоротно виділяє кошти на реалізацію залізничних проєктів в Україні. Ми розвиватимемо найперспективніші переходи з країнами ЄС, інфраструктура яких потребує модернізації», – зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.

Зокрема, кошти будуть спрямовані на розбудову пунктів пропуску з Республікою Польща  Ягодин – Дорогуськ та Мостиська ІІ – Медика. 

Також буде виконуватися розбудова пункту пропуску Чоп – Чєрна над Тисою/Захонь, який єднає Україну зі Словацькою Республікою та Угорщиною. Тут планується розбудувати інтермодальний термінал та прилеглу інфраструктуру на станції Чоп.

Крім того, буде здійснено реконструкцію станційних колій 1435 мм на станціях Вадул-Сірет та Глибока-Буковинська в рамках спільних з Румунською стороною проектів.

«Співпраця з CEF — це новий інструмент для України та залізниці. Під час першої участі у конкурсі на фінансування ми направляли заявку з нашими сусідніми країнами, і тому був зроблений акцент саме на розвиток наших західних переходів з країнами ЄС. Наступна подача проєктів відбудеться вже у вересні цього року, і тут вже ми самі визначимо та запропонуюємо ЄС проєкти для інвестицій.  У планах — розвиток залізничних коридорів TEN-Т з євроколією 1435 мм для розвитку вантажного та пасажирського сполучення з Євросоюзом», — розповів директор департаменту стратегії та трансформації АТ «Укрзалізниця» Олег Яковенко.

comments powered by HyperComments