"Укрзалізниця" знову виступає проти приватних локомотивів

Вторник , 27 июня 2023, 15:36
Один з топ-посадовців "Укрзалізниці" заявив, що лібералізація тяги, тобто допуск роботи приватних магістрал них локомотивів, не буде сприяти покращенню залізничних перевезнь.
"Укрзалізниця" знову виступає проти приватних локомотивів

Член правління "Укрзалізниці" Вячеслав Єрьомін в інтерв’ю виданню Rail.Insider в контексті обговорення покращення якості роботи залізниці без підняття тарифів заявив, що не вважає, що покращенню сприятиме лібералізація тяги. "На сьогодні я не вважаю, що це вихід. Ми бачимо, як працює європейська модель. Результатом їх лібералізації та реформ стало суттєве падіння вантажних перевезень залізничним транспортом. У нашій сировинній структурі економіки це неприпустимо", - сказав він.

"Приватна тяга дуже добре працює при профіциті пропускної спроможності, а там, де дефіцит, там колапс. А у нас в країні на основних напрямках дефіцит пропускної спроможності. Тому спочатку розбудова інфраструктури, а потім приватна тяга", - додав Єрьомін.

Також він висловив думку, що припустимою моделлю для УЗ було б створення єдиного локомотивного пулу, "куди будь-який інвестор зможе вкладати гроші та брати участь в управлінні компанією".

В листопаді минулого року керівництво "Укрзалізниці" відкинуло ідею допуску локомотивів європейських перевізників на мережу УЗ до прикордонних станцій. Така пропозиція була озвучена для пришвидшення перевезень. Однак тодішній керівник АТ УЗ Олександр Камишін заявив, що державний монополіст справляється з обсягами транскордонних перевезень. Постанова уряду "Про реалізацію експериментального проекту з допуску приватних локомотивів до роботи на окремих маршрутах на залізничних коліях загального користування" була ухвалена ще 4 грудня 2019 року. В 2020 і 2021 роках були визначені лише два учасники пілотного проекту по впровадженню приватної тяги. Але станом на кінець 2021 року реальні перевезення вантажів компанії не розпочали. Через що бізнес виступав за продовження експерименту до 2023 року.

comments powered by HyperComments