Для "Укрзалізниці" підтвердили кредитний рейтинг

Четверг , 7 сентября 2023, 13:58
Встановлений для "Укрзалізниці" кредитний рейтинг не стільки передбачає можливість дефолту, скільки фіксує поточний стан підприємства, яке працює в умовах війни і втратило частину інфраструктури та рухомого складу внаслідок бойових дій та окупації.
Для "Укрзалізниці" підтвердили кредитний рейтинг

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг «Укрзалізниці» на рівні «СС», інформує «Економічна правда». Цей рівень відповідає загальному кредитному рейтингу України та не може перевищувати його.

Зазначається, що рейтинг кредитоспроможності (Standalone Credit Profile, SCP) змінено з «СС» на «ссс-» на тлі кращих, ніж очікувалося, результатів УЗ за перше півріччя 2023 року та оновленого прогнозу на весь рік.

Очікуване поліпшення фінансового становища УЗ послабить тиск на ліквідність. Однак це не зніме повністю загрози дефолту в середньостроковій перспективі. Навіть з урахуванням зовнішньої та допомоги від держави вийти на беззбитковість УЗ у 2023 році не вдасться.

«Ми, як і раніше, очікуємо на від’ємний чистий результат у 2023 році, незважаючи на поліпшення проміжних показників, — зауважується у дописі та додається: — Операційний прибуток у 2022 році включав у себе гранти держави в розмірі 9,7 млрд грн, без яких компанія не змогла б підтримувати прибуткову діяльність. Ліквідність набагато краща, ніж на початку 2023 року, але багато в чому це пов’язано зі збільшенням прямого боргу і зовнішньої підтримки».

Поліпшення фінансових результатів УЗ очікується у зв’язку з відновленням попиту на вантажні та пасажирські перевезення після їх зниження в перші місяці повномасштабного вторгнення.

За даними Fitch, УЗ планує у 2023 році збільшити виручку на 16% за рахунок зростання доходів від вантажоперевезень (82% операційних доходів на них). Цьому сприятиме і підвищення тарифів на них, яке відбулося минулого року.

Обсяг надходжень від пасажирських перевезень у 2023 році, як очікується, зросте на 15%.

При цьому капітальні витрати УЗ на 2023 рік (переважно на відновлення, ремонт і технічне обслуговування) було скорочено на 25% через повільніше, ніж очікувалося, виконання робіт. Утім, виконання і цього плану може бути переглянуто, залежно від держфінансування (приблизно 50% запланованого обсягу робіт).

Водночас непогашений борг УЗ на кінець липня збільшився до 42,2 млрд грн.

«Компанія погасила приблизно 1 млрд грн боргу за кредитними лініями, але залучила 99 млн євро (майже 4 млрд грн) від Європейського банку реконструкції та розвитку. До кінця 2023 року прямий борг має збільшитися до 59 млрд грн, але не більше від спочатку очікуваних 66 млрд грн», — зазначено в повідомленні Fitch.

Частка LPN (євробондів) у сумі боргу УЗ станом на кінець липня знизилася з 85,4% (на кінець 2022 року) до 77,5%. Частка боргу в іноземній валюті, навпаки, зросла з 94,3% (на кінець 2022 року) до 96,6%.

«УЗ суттєво схильна до валютного ризику, оскільки отримує доходи переважно в національній валюті», — зазначили у Fitch.

Згідно з прогнозами рейтингового агентства, співвідношення чистого скоригованого боргу до EBITDA у 2023 році становитиме 4,8x через повільне відновлення доходів.

comments powered by HyperComments