Українська залізниця створила поїзд-кухню

Вторник , 26 сентября 2023, 13:53
Новий поїзд-кухня від "Укрзалізниці" створений для того, щоб у автономному режимі забезпечити харчування сотень і тисяч людей протягом кількох днів.
Українська залізниця створила поїзд-кухню

"Укрзалізниця" повідомляє, що створила перший у світі автономний поїзд-кухню — Food Train. Він здатен забезпечувати приготування до 10 тисяч порцій їжі щоденно і працювати кілька днів у повністю автономному режимі. 

Основною сферою роботи такого поїзда стане забезпечення харчуванням людей на вокзалах в прифронтових регіонах чи будь-де інше під час системних відключень електроенергії.

“Залізничники продовжують рятувати цивільне населення й одними з перших приходять на допомогу там, де вона найбільше потрібна. Разом із фондом Говарда Баффета запустили ще один унікальний проєкт, який не має аналогів. Food train вже пройшов тестову перевірку, і найближчим часом спільна команда Укрзалізниці та фонду заступить на постійне чергування в найскладніших прифронтових районах України, де тепло та їжа є критично важливими для життя”, — зазначив голова правління Укрзалізниці Євген Лященко.

Поїзд складається з 6 вагонів під локомотивом:

  • генераторний вагон (~400 кВт+власна заправна станція для автономної роботи);
  • вагон-холодильник з морозильною камерою для зберігання продуктів;
  • вагон з холодною кухнею для попередньої обробки продуктів;
  • вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв;
  • вагон для персоналу поїзда з душем і пральною машиною;
  • багажний вагон на 27 тисяч літрів води з фільтраційною та насосною станціями.

Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо та інше. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові ланчбокси з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.

Побудова та функціонування поїзда повністю фінансуються Фондом Говарда Баффета (The Howard G. Buffett Foundation). Сам Говард Баффет є регулярним пасажиром Укрзалізниці, який подорожував Харківщиною, Донеччиною, Миколаївщиною та Херсонщиною під час війни та підтримує низку інших залізничних проєктів, зокрема “Залізну зміну”.

comments powered by HyperComments