Чи може жінка працювати у метрополітені машиністом поїзда?

Олег Васильєв  |  Воскресенье , 7 июля 2024, 16:14
Це питання знову гучно обговорювали українські ЗМІ та соцмережі.
Чи може жінка працювати у метрополітені машиністом поїзда?

Приводом для дискусії став казус із жінками, які прийшли на співбесіду у київському метро. Одна з учасниць, Ніно Назарова, розкритикувала метрополітен за зневажливу комунікацію. За її словами ще до зустрічі працівник підземки телефоном жартував з того, що жінка не зможе залізти у кабіну поїзда, а запрошення на навчання – це політичне питання. Та й взагалі у метро ніхто не хоче возитися з дівчатами та вчити їх. Після попереднього спілкування з 20 жінок на співбесіду прийшли тільки троє. Згодом у метрополітені вимушені були прокоментувати непорозуміння. Сказали, що це людський фактор і насправді не проти співпрацювати із жінками. 

У нашому суспільстві є багато стереотипів у тому числі існує думка, що деякі професії можуть бути суто чоловічими. Це саме стосується роботи машиніста поїзда метро. Можливо поступово цей штамп буде розвінчано. До речі, колись існував наказ Мінохоронздоров’я, що забороняв жінками працювати машиністами через шкідливість. Зараз цієї норми вже немає.   

Тим часом, від початку 2024 року у харківській підземці працює машиністом поїзда жінка. Проте до керування поїздом вона працювала на іншій посаді у метрополітені. Опанувати нову професію їй також допомогло захоплення транспортом з дитинства. Тобто, цей приклад показує, що робота машиніста – це не тільки про чоловіків. 

Більше про цю тему у відеосюжеті. 

comments powered by HyperComments