В українських авіакомпаніях змінюється приналежність літаків

Четверг , 16 мая 2024, 10:58
Авіакомпанії МАУ та Windrose "обмінюються" літаками, а у компанії Air Ocean літаки вилучено на користь держави.
В українських авіакомпаніях змінюється приналежність літаків

Чергові три літаки з повітряного флоту авіакомпанії "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) переоформили на авіакомпанію Windrose, свідчать нові дані у Державному реєстрі цивільних повітряних суден.

Мова йде про два авіалайнери Boeing 737-800 з реєстраціями UR-UIA, UR-PSW та один Embraer 190 з реєстрацією UR-EMC. Після зміни авіакомпанії повітряні судна залишилися із колишніми номерами. Особливістю цих авіалайнерів є те, що до України вони прибули новими із заводу.

У реєстрі зазначено, що власником усіх трьох літаків є кіпрська компанія BRAZALINE LTD. На її сайті вказано, що до її портфоліо входить флот із шести Boeing 737-800 та Boeing 737-900ER та трьох Embraer 190. 

Всі три авіалайнери заблоковані в Україні за даними сервісу Flightradar - у аеропортах Одеси та Борисполя. Embraer 190 з реєстрацією UR-EMC знаходиться в аеропорту Одеса, злітно-посадкова смуга якого була пошкоджена російськими обстрілами ще 2022 року. Boeing 737-800 з реєстраціями UR-UIA, UR-PSW знаходяться в аеропорту Бориспіль.

Раніше, у 2023 році три інші літаки з флоту МАУ були переоформлені на Windrose і зараз виконують польоти в Європі на замовлення інших авіакомпаній. Йдеться про Embraer E190 із реєстрацією UR-EMA, Boeing 737-800 UR-PSF, Boeing 737-900ER UR-PSI. 

Також, згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду України від 15 травня за позовом Міністерства юстиції до російського акціонерного товариства «Ільюшн Фінанс Ко.» щодо застосування санкцій і стягнув у дохід держави два середньомагістральні пасажирські літаки Ан-148-100Е. Ці літаки були збудовані на росії, потім експлуатувалися у російській авіакомпанії «Ангара», а у жовтні 2021 року їх переправили через кишинівський аеропорт в Україну з реєстраційними номерами UR-CTC і UR-CTF, після чого вони увійшли до флоту новоствореної авіакомпанії Air Ocean Airlines, зареєстрованої в Україні.

Здійснивши на початку 2022 року кілька десятків авіарейсів, зокрема до Одеси, літаки з початком повномасштабного вторгнення були законсервовані в аеропорту Київ імені Ігоря Сікорського (Жуляни).

Рішення суду було прийняте через рік після того, як 12 травня 2023 року президент Зеленський запровадив санкції проти авіакомпанії Cyprus Aircraft Leasing 2, яка була структурним підрозділом АТ «Ільюшн Фінанс Ко.».

comments powered by HyperComments