Чому досі не працюють передані в Одесу автобуси з Німеччини

Среда , 21 февраля 2024, 14:10
Надані Одесі у якості гуманітарної допомоги з Регенсбурга 10 автобусів особливо великої місткості досі не працюють і не перевозять пасажирів. На сесії міської ради було озвучено причини цього.
Чому досі не працюють передані в Одесу автобуси з Німеччини

Міська влада Одеси ще наприкінці минулого року обіцяла якнайшвидше запустити на маршрути частину з тих 10 зчленованих автобусів "Mercedes Citaro", які були передані з Регенсбургу як гуманітарна допомога. 

Спеціально для обслуговування цими автобусами було розроблено маршрут №141 від вулиці Преображенської біля Міського саду до вул. Паустовського через вул. Семена Палія на житловому масиві Котовського. Для роботи на цих автобусах було оголошено набір та навчання водіїв. Самі автобуси декілька разів з'являлися на вулицях Одеси - проходила обкатка нового маршруту. 

Але фактично ці автобуси так і не почали працювати з пасажирами.

Спочатку нове керівництво міського департаменту транспорту заявило, що отримані у якості гуманітарної допомоги автобуси не можна ставити на маршрути, оскільки використання гуманітарної допомоги не передбачає отримання з її допомогою прибутку.

А 21 лютого під час сесії міської ради виявилася ще одна проблема - автобуси намагалися розмитнити як звичайний транспорт, але це не вдалося, оскільки дані автобуси відповідають стандартам Євро-4, а мають бути Євро-5. За словами мера Одеси Геннадія Труханова, інші міста також зіткнулися з подібними проблемами. “Ми звернулися до міністерства інфраструктури, це питання відпрацьовується з митницею, як вийти з цієї ситуації. Підключились інші міста” – запевнив Труханов.

Під час прес-конференції, що відбулася 8 лютого директор департаменту транспору і зв'язку Володимир Хитренко нічого не сказав про проблеми з подарованими автобусами, натомість вкотре пообіцяв запустити їх на вул. Семена Палія по маршруту №141. Також, за словами Труханова, вже навіть знайшли водіїв під такий транспорт.

Аналогічні проблеми можуть виникнути і з тими автобусами, які може передати Одесі турецький Стамбул. "Ми провели переговори з Туреччиною, вони обіцяли 30 автобусів, домовилися про 10, але якщо не буде алгоритмів реєстрації, то не знаємо, як це питання вирішувати", - зізнався Труханов.

У міськраді продумують альтернативні способи використання гуманітарних автобусів, але поки що ідей небагато.

Зауважимо, що через аналогічні проблеми дуже мало з переданих "гуманітарних" автобусів працюють на маршрутах Києва та Львова. Однак отримані у великій кількості як гуманітарна допомога автобуси активно працюють у Миколаєві та багатьох інших містах України.

comments powered by HyperComments