Одеса отримала всі 10 "гуманітарних" автобусів з Регенсбургу

Пятница , 29 марта 2024, 17:30
Автобуси, які Одеса отримала як гуманітарну допомогу від німецького Регенсбургу, не можна запускати на маршрути.
Одеса отримала всі 10 "гуманітарних" автобусів з Регенсбургу

28 березня на засіданні міськвиконкому мер Одеси Геннадій Труханов розповів, що місто вже отримало всі 10 автобусів особливо великої місткості, які у якості гуманітарної допомоги передало місто-побратим Регенсбург з Німеччини.

Мова йшлася про останні 4 автобуси з партії у 10 машин.

Однак ці автобуси не можуть запустити на маршрути, в тому числі і на запроектований спеціально для них маршрут №141 з центру міста до житлового масиву Котовського через вул. Семена Палія. Головна причина полягає в тому, що будь-яка техніка, отримана у якості гуманітарної допомоги, не може використовуватися, згідно з українським законодавством, у комерційних цілях. У випадку автобусів - їх не можна запускати на маршрути і брати з пасажирів оплату за проїзд.

"Я дивлюся, департамент транспорту… Наші міста-побратими надають нам допомогу, ми привезли 10 великих автобусів, щоб використати їх на одеських маршрутах… І мене люди запитують – а де ж ті автобуси, які нам передали. Де вони? Вони є. Сьогодні прийшли останні 4. 10 автобусів у нас є, але хочу розповісти, що вони прийшли як гуманітарний вантаж. Ми не маємо права як гуманітарний автобус використовувати на маршрутах та брати оплату за проїзд. Це кримінальне правопорушення. Ми маємо розмитнити. Але не можемо. Тому що закон якщо нижчий за рівень Євро5 у нас не розмитнюють такий транспорт." - заявив на засіданні виконкому Труханов.

Друга причина полягає у складності розмитнення техніки, яка не відповідає екологічним нормам "Євро-5" та вище. Тут справа у тому, що ці автобуси були виготовлені 2006-2007 р. та відповідають екологічним нормам "Євро-4".

Зауважимо, що через аналогічні проблеми дуже мало з переданих "гуманітарних" автобусів працюють на маршрутах Києва та Львова. Однак отримані у великій кількості як гуманітарна допомога автобуси активно працюють у Миколаєві та багатьох інших містах України - де вказані вище проблеми з законодавством та розмитненням просто ігнорують.

Однак слід виокремити Харків, де отримані саме як гуманітарну допомогу автобуси активно використовують на маршрутах - але при цьому весь міський муніципальний транспорт перевозить пасажирів безкоштовно до кінця війни. Так само роблять і у деяких деокупованих малих містах, наприклад у Снігурівці чи Тростянці, де також працюють "гуманітарні" автобуси.

 

comments powered by HyperComments