Мостовий кран: управління з підлоги за допомогою радіопульта

Воскресенье , 28 мая 2023, 12:13
Крани мостового типу на сьогоднішній день є одним із найпоширеніших видів підйомно-транспортного обладнання на більшості українських підприємств, де є необхідність у підйомі та переміщенні важких вантажів на порівняно короткі відстані.
Мостовий кран: управління з підлоги за допомогою радіопульта

Ще п'ять-десять років тому (і раніше) для управління такими мостовими кранами найчастіше використовувалися два способи управління:

  • із пульта, встановленого у крановій кабіні;
  • за допомогою підвісного провідного пульта.

Кожен із цих методів мав свої певні переваги та недоліки. Зокрема, оператор-кранівник, який знаходиться в кабіні мостового крана, має досить хороший огляд робочого майданчика, але при цьому він не має можливості змінити своє місцезнаходження, щоб у разі потреби краще розглянути щось, що відбувається внизу. Крім того, при такому способі керування крановою технікою потрібен ще один працівник - стропальник, в обов'язки якого входить закріплення та відкріплення вантажів.

При керуванні з підлоги за допомогою провідного пульта стропальник не потрібний, тому що оператор, який знаходиться на підлозі, може сам виконувати його обов'язки. Щодо недоліків застосування звичайного провідного пульта. Оператор через нього фактично «прив'язаний» до крана, тому при переміщенні по цеху (складу) змушений пересуватися досить повільно через ризик послизнутися або зачепитися за щось. Також і провід, простягнутий від моста крана до пульта, може зачепитися за якусь перешкоду на дорозі або заважати іншим працівникам, які знаходяться неподалік.

Усе це неминуче призводить до зниження швидкості переміщення крана, отже, і зменшення ефективності підйомно-транспортних робіт взагалі. Тому на багатьох підприємствах в останні роки приймається рішення – перевести мостовий кран на дистанційне радіоуправління. Звичайно, таке переведення крана на радіокерування з підлоги пов'язане з певними витратами, проте вони досить швидко окупаються (особливо при інтенсивних вантажно-розвантажувальних роботах).

Переваги переведення мостових кранів на радіокерування з підлоги:

  • зниження витрат на обслуговуючий персонал;
  • скорочення витрат електроенергії внаслідок зменшення простоїв і марноходу;
  • підвищення швидкості операцій і точності позиціонування вантажів;
  • можливість синхронізації роботи двох кранів одночасно;
  • оператор може знаходитися у будь-якому, найбільш зручному для нього місці, де найкращий огляд на поточний момент – це забезпечує підвищений рівень безпеки.

Великий досвід із переведення кранів на радіоуправління мають фахівці флагмана українського кранобудування – Київського заводу підіймально-транспортного обладнання. Вони зазначають, що така модернізація кранів не впливає на їх техніко-експлуатаційні параметри. Функції управління та захисту кранової техніки також залишаються незмінними.

Інші подробиці про переведення кранів на дистанційне радіокерування з підлоги можна дізнатися на сайті КЗПТО - www.kzpto.com.ua

comments powered by HyperComments