В Одесі вже відновлюють рух трамваїв біля "Привозу" (ВІДЕО, ФОТО)

Александр Вельможко  |  Среда , 25 мая 2022, 16:16
Незважаючи на воєнні дії та обстріли міста, в Одесі завершують дуже важливий для транспортної інфраструктури проект - реконструкцію трамвайних колій на перехресті вулиць Пантелеймонівської та Преображенської. Там вже почалися випробувальні рейси трамваїв.
В Одесі вже відновлюють рух трамваїв біля "Привозу" (ВІДЕО, ФОТО)

Капітальний ремонт або реконструкція всього перехрестя вулиць Преображенської та Пантелеймонівської в Одесі розпочався ще у перші дні лютого 2022 року.

Але деякий час, майже весь березень, роботи були заморожені через початок війни. Процес відновився лише на початку квітня. Як все виглядає зараз - дивіться у нашому відеосюжеті, який показує весь хід ремонту з початку лютого і аж до 25 травня - до моменту перших випробувальних рейсів трамваю.

Перед цим, протягом лютого, на перехресті демонтували старі трамвайні колії, потім повністю замінили всі підземні інженерні мережі, в тому числі каналізаційні колектори ще XIX століття. 

Нові трамвайні колії з "глухим" перетином двох ліній трамваю змонтовані на суцільній монолітній залізобетонній основі. Так само, як на перехресті Преображенської та Новощіпного Ряду. Сам бетон заливали протягом квітня. Рейки проклали до 1 травня. А до 12 травня вже був перший шар асфальтового покриття.

Також тут на Преображенській відокремили трамвайну колію від проїжджої частини. Сподіваюся, що так само зроблять у найближчому майбутньому і на інших ділянках вулиці Преображенської, а також Софіївської.

З 25 травня розпочалися випробувальні рейси трамваїв, які виконує службовий вагон. Сьогодні він обкатує полотно по вулиці Пантелеймонівський, а також до парку Шевченка по маршруту №28. З 26 травня будуть обкатувати нову колію вздовж вулиці Преображенської, а також по маршруту №5 до Аркадії.

Тобто, випробують не лише нові колії на даному перехресті на та останньму кварталі Преображенської, а й старі колії по Пантелеймонівській, Леонтовича, Французьму бульвару і далі до Аркадії, по яким не було руху вже більше трьох місяців.

Всі роботи проводить компанія "Ростдорстрой" за більш ніж 90 мільйонів гривень з бюджету міста Одеси – у рамках загального проекту реконструкції останнього кварталу вулиці Преображенської та її перетинів із Новощепним Рядом та Пантелеймонівською. Перший етап цього проекту завершили у січні 2022 року. 

Спочатку терміни цієї реконструкції були визначені до 20 березня офіційно, але через військовий стан на деякий час роботи були призупинені. Тепер слід чекати, що у перші дні червня буде повністю відновлений рух трамваїв по тим лініям, де це було неможливо через ремонт перехрестя - до парку Шевченка, до Аркадії та на Великий Фонтан.

Також слід чекати, що у центральній частині Одеси вже повністю завершена вся інфраструктура для запуску маршруту "Північ - Південь", який з'єднає всю Одесу - спочатку просто як магістральний маршрут трамваю, а згодом і як швидкісний. 

comments powered by HyperComments