Для Одеси закуплять 30 електробусів за кошти єврокредиту

Четверг , 13 июля 2023, 11:33
Одеса отримає 30 нових електробусів за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку
Для Одеси закуплять 30 електробусів за кошти єврокредиту

Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо оновлення громадського транспорту. У рамках кредитної програми ЄІБ та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) регіони отримають нову техніку, зокрема Одеса – 30 нових електробусів. Даний проєкт продовжує виконання запланованих ще до початку повномасштабної війни планів розвитку одеського електротранспорта та співробітництва з європейськими міжнародними фінансовими структурами.

Одеса, за документом, отримає 30 нових електробусів - це найбільша кількість цієї техніки серед інших регіонів.

Профільна комісія Одеської міськради з питань ЖКГ схвалила даний проект, який буде обговорюватися та буде, скоріше за все, прийнятий на найближчій сесії. 

З фінансової точки зору даний проект виглядає наступним чином. Одеса отримає кредит від ЄБРР на загальну суму у 13 мільйонів євро під 3,455% відсотків річних терміном на 22 роки з пільговим періодом у 5 перших років. При цьому з міського бюджету потрібно буде виплатити 2,6 мільйона євро державі у вигляді ПДВ, а також 50 тисяч євро комісії за проведення оцінки.. Допускається субкредитування учасникам проєкту під 0,5% річних.

За ці кошти місто отримає 30 електробусів стандартного розміру (довжина 12 метрів) та системи їх зарядки. 

Маршрут для даних електробусів пропонується приблизно такий: від залізничного вокзалу через центр міста вулицями Преображенською та Софіївською, по вул. Чорноморського Козацтва (назад по Отамана Головатого), Миколаївській і Південній дорогам, вул. Семена Палія, Паустовського. Такий маршрут буде мати майже 18 км довжини в одну сторону, 108 хвилин на оборотний рейс "туди і назад", запланований інтервал руху 6-8 хвилин.

Таким чином планується вперше запустити муніципальний електротранспорт по вулиці Семена Палія, яка на даний момент є однією з головних магістралей житлового масиву Котовського, і на якій з громадського транспорту вже багато років є лише маршрутки. 

На даний момент в Одесі є в наявності 5 тролейбусів з автономним ходом на 20-25 кілометрів в пасажирському режимі. Ця техніка використовувалася до початку повномасштабного російського вторгнення на "автономному" тролейбусному маршруті №15, який проходив по вулиці Балківській. Після початку війни цей маршрут не працює, а самі "автономні" тролейбуси працюють на звичайних тролейбусних маршрутах. 

2021 року одеська мерія намагалася провести тендери на закупівлю шести електробусів, які провалилися.

comments powered by HyperComments