В Одесі знову взялися за електронний квиток - тепер за бюджетні кошти під час війни

Среда , 26 июня 2024, 16:36
Депутати Одеської міськради в умовах війни затвердили оновлену схему запровадження системи електронного квитка у громадському транспорту - замість коштів інвестора вирішили витратити кошти міського бюджету.
В Одесі знову взялися за електронний квиток - тепер за бюджетні кошти під час війни

26 червня 2024 р. під час сесії міської ради депутати прийняли рішення про нову міську цільову програму "Цифрова Одеса". Ця програма передбачає створення єдиної системи цифрових послуг громадянам у різноманітних сферах життя - від ЖКГ до міського транспорту у вигляді єдиного муніципального мобільного додатку та пластикової карти. Певним аналогом, що має схожий функціонал та вже кілька років працює у столиці є додаток "Київ Цифровий".

Одним з фрагментів даної програми в Одесі було остаточне запровадження єдиної системи електронного квитку у громадському транспорті, яку розробляють вже кілька років і навіть проводили відповідні конкурси на пошук інвестора. За першою версією цієї системи, місто повинно було запровадити електронний квиток у вигляді комплексу програмного забезпечення, тарифної системи, валідаторів у салоні рухомого складу транспорту тощо без використання бюджетних коштів - за кошти інвестора, який отримував би певний відсоток від кожної транзакції - майже 10%. 

Але зараз, в умовах війни, електронний квиток будуть запроваджувати виключно за бюджетні кошти замість залучення інвестицій, що було запропоновано головою постійної депутатської комісії міськради з транспорту Петром Обуховим і, у підсумку, схвалено більшістю депутатів. 

Загальна вартість системи електронного квитка складе 88 мільйонів гривень - 64,6 мільйони на закупівлю валідаторів та іншого обладнання, ще 23,4 мільйони - на розробку і подальшу підтримку комплексу програмного забезпечення "Автоматизована система обліку оплати проїзду".

Таким чином, з одного боку, місто і одесити не будуть залежати від можливого інвестора і не будуть забезпечувати його прибуток у вигляді вищезгаданих відсотків за транзакції при сплаті електронним квитком. А з іншого боку - замість підтримки армії України під час війни Одеса буде витрачати 88 мільйонів гривень на електронний квиток при тому, що у міському електротранспорті вже працює безготівкова оплата проїзду, яка концептуально вже є одним з елементів електронного квитка, хоча й не є його повним аналогом. 

Як працює громадський транспорт в Одесі під час війни - у нашому огляді. 

comments powered by HyperComments