Міська влада Одеси планує виплатити частину кредиту за тролейбуси з бюджету

Среда , 10 июля 2024, 17:27
В Одесі планують частково розрахуватися по тролейбусному кредиту з коштів міського бюджету, а не власних коштів КП "Одесміськелектротранс"
Міська влада Одеси планує виплатити частину кредиту за тролейбуси з бюджету

143,5 млн грн хочуть виділити КП "Одесміськелектротранс" на дострокове погашення кредиту, взятого у 2017 році на купівлю 47 нових тролейбусів.   

Про це стало відомо із засідання постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів Одеської міськради.  Як пізніше уточнили на засіданні транспортної комісії, за цим кредитом змінилася ставка і, якщо не погасити достроково, місто переплатить 30 млн грн.  Це до тих 11 млн. грн., що вже переплатив.

43 млн 540 тис. грн на це планують узяти з резервного фонду міського бюджету. Решту 100 мільйонів виділять за рахунок перевиконання дохідної частини загального фонду бюджету Одеси.

Про виділення кредиту у розмірі 8 мільйонів євро на купівлю тролейбусів одеська мерія домовилася з ЄБРР ще восени 2015 року.  При цьому Одеса стала першим містом України, яке отримало подібний кредит після 2011 року.  Закупівля була схвалена сесією міськради влітку 2015 року.  Переміг завод "Белкомунмаш", який знизив ціну і за рахунок цього має поставити не 45 тролейбусів, як планувалося, а 47. Його конкурентом був завод "Богдан".

Умови, які пропонують ЄІБ та ЄБРР українським містам для оновлення тролейбусного руху, мають такий вигляд.  Банк надає однакову для кожного міста суму – 8 мільйонів євро під 6-8% річних.  На ці кошти можна придбати від 35 до 50 тролейбусів, залежно від їх габаритів, місткості та технічних характеристик. 

Усі тролейбуси мають повністю низьку підлогу, 26 сидячих місць, обладнані дизель-генератором для можливості автономного ходу без використання контактної мережі, а  також мають пандус та майданчик для колясок.  Всі машини пофарбовані кольорами одеського прапора.  На кожне сидіння нанесено емблему КП "Одесміськелектротранс". 

comments powered by HyperComments