В Одесі реконструюють важливу трамвайну кінцеву зупинку

Суббота , 12 октября 2024, 12:02
В Одесі будуть реконструювати розворотне трамвайне кільце на вулиці 28-ї Бригади (колишня вул. Паустовського), яке є кінцевою для маршруту №7 "Північ - Південь".
В Одесі реконструюють важливу трамвайну кінцеву зупинку

10 жовтня КП "Одесміськелектротранс" в системі Prozorro оприлюднило тендер на "Реконструкцію трамвайної колії на вул. Паустовського". Мова йде про розворотне трамвайне кільце, яке є кінцевою зупинкою для маршруту №7 "Північ - Південь" та літнього маршруту №8 (зараз не курсує). 

Зараз це кільце дозволяє лише розвертатися вагонам, які йдуть від Пересипського мосту на житловий масив Котовського. Колійного розвитку тут немає, тому вагони 7-го маршруту стоять на кінцевій зупинці лише короткий час, водії, відвовідно, не мають можливості для навіть нетривалого відпочинку після рейсу, який лише в одному напрямку займає 1,5-2 години. Далі від цього кільця трамвайна лінія продовжується до території Куліндоровського промислового вузла з цінцевою "Завод Центроліт", де ще з радянських часів була облаштована кінцева зупинка з значним колійним розвитком та адміністративною будівлею - які зараз фактично не використовуються. Туди курсує лише один маршрут №1.

Стартова вартість тендеру 9 млн. 278 тис. гривень. Заявки від учасників тендеру приймаються до 27 жовтня, а електронні торги пройдуть 28 жовтня. Термін виконання робіт - до 31 грудня 2025 року.

Найцікавіше з тендерної документації - це те, що проект дійсно передбачає реконструкцію кільця під більший обсяг руху трамваїв.

Для початку проєкт вимагає демонтувати 202 м трамвайної колії, 1 глухий перетин та два стрілочних переводи. Це як раз і є колії на цьому кільці.

Після цього підрядник повинен прокласти нові колії - всього 235 метрів, з яких 150 м у кривій та 85 м у прямих ділянках. Також буде змонтовано 1 глухий перетин, 4 стрілочні переводи. Це означає, що на кільці буде прокладена додаткова колія - для здійснення маневрів, відстою вагонів та їх технічного огляду і дрібного ремонту. Для цього також на цій другій колії передбачається спорудження смотрової ями між рейками - саме про це свідчить пункт про облаштування "стін підвалів".

Ймовірніше за все, роботи з реконструкції кільця будуть проводитися одночасно з прокладанням дренажних систем на узвозі Віталія Блажка (Маринеска), під час чого наскрізний рух трамвайним маршрутом №7 буде припинено у центрі міста. В той же час трамваї від Пересипського моста до житлового масиву Котовського продовжать курсувати. А на час реконструкції кільця на вул. 28-ї бригади рух, можливо, буде підтримуватися за маршрутом №1 - до кінцевої "Завод Центроліт" без використання багатосекційних вагонів. При цьому можливі перерви руху на декілька годин - наприклад, з вечора суботи до ранку неділі, для монтажу стрілочних переводів та глухого перетину на місці, де колії розворотного кільця підходять до основної лінії.

comments powered by HyperComments