З Одеси та Чорноморську виходять в море перші торгівельні судна з початку війни (ВІДЕО)

Понедельник , 1 августа 2022, 09:29
1 серпня за даними Міністерства інфраструктури України та Міністерства оборони Туреччини, з портів Одеси та Чорноморська таки відновлюється судноплавство.
З Одеси та Чорноморську виходять в море перші торгівельні судна з початку війни (ВІДЕО)

Сьогодні в море виходять з портів Одеси та Чорноморська перші торгівельні судна - Стамбульські домовленості про відновлення морського судноплавства починають діяти на практиці.

За інформацією міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, першим судном, яке виходить з Одеси у море, буде балкер "Razoni" під прапором Сьєрра-Леоне. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис тонн української кукурудзи, порт призначення - Тріполі у Лівані. Його вихід у море був запланований о 9:15, а насправді стався приблизно о 9:30. Фото опублікували ВМС України та міністр інфраструктури.

@odessa_transport Блокада знята! Перший корабель виходить в море з Одеси! 

Одночасно за даними Міністерства оборони Туреччини, яке цитує видання CNN Turk, вихід у море першого судна очікувався навіть о 7:30 за київським часом. Втім, розбіжність у декілька годин не має принципового сенсу.

На відео - аналіз виконання Стамбульских домовленостей, та спроби росії, яка теж підписала ці домовленості, зірвати їх станом на 29 липня - момент візиту в Одесу Президента України Володимира Зеленського та послів країн "G7" та Туреччини.

Всі торгівельні судна, які сьогодні та найближчими днями вийдуть з портів "Великої Одеси" - з числа тих, які були заблоковані росією під час військових дій. Всього в портах Одеса, Чорноморськ та Південний стоїть біля причалів 39 суден. 16 з них - це балкери, які вписані у "першу чергу" на вихід обумовленими "зерновими коридорами". Також очікуються заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. 




comments powered by HyperComments