Україна буде страхувати судноплавство "Зерновим коридором"

Понедельник , 10 июля 2023, 10:25
Державний бюджет України передбачає страховку торгівельних суден, які будуть прямувати до морських портів Одеської області "зерновим коридором" на загальну суму до 20 мільярдів гривень.
Україна буде страхувати судноплавство "Зерновим коридором"

Фінансова безпека суден, що перевозять агропродукцію з українських портів Одеської області, забезпечена державними гарантіями на 20 млрд грн. Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

"Було прийнято рішення виділити 20 млрд грн страхових гарантійних коштів. Якщо навіть Росія не буде гарантувати безпеку і буде проти «коридору», судна зможуть заходити. Є судновласники, які готові заходити і так, а Україна цим страховим фондом у 20 млрд грн буде гарантувати їм фінансову безпеку”, — сказав Соломчук під час брифінгу 7 липня.

Таким чином, Україна на державному рівні робить важливий крок для підтримки судноплавства в нових умовах дії "зернового коридору" після 18 липня.

Нардеп зазначив, що наразі лідери різних країн ведуть переговори про продовження «зернової угоди» після 18 липня 2023 року. "Думаю, що рішення буде прийняте за день-два до дати завершення дії угоди. Сподіваємось, що рішення буде позитивним, враховуючи, що стільки країн світу включились у цей процес”, — додав він.

На початку червня Кабінет міністрів затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання під українським та іноземними прапорами (крім Росії та Білорусі) внаслідок російської збройної агресії. Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок російської збройної агресії. Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

comments powered by HyperComments