В Одесі вантажать поки що останні два судна у "зерновій ініціативі"

Вторник , 11 июля 2023, 11:50
"Зерновий коридор" з портів Одеської області фактично поки що припиняє роботу. В порту Одеси завантажують останні два балкери, які пройшли раніше інспекцію.
В Одесі вантажать поки що останні два судна у "зерновій ініціативі"

В Одеському морському порту під завантаженням перебувають два судна — останні з тих, що пройшли у межах ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море перед тим, як представники Росії в Спільному координаційному центрі (СКЦ) заблокували реєстрацію нових суден на вхід до українських портів. Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

"Зараз у порту Одеса завершується завантаження 85 тис. тонн зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які очікували завантаження. Також флоту під завантаження вже немає у порту Чорноморськ. Останні судна з агропродукцією були відправлені минулого тижня до Китаю та Тунісу. Понад два місяці не працює порт «Південний», бо росіяни «викреслюють» усі судна, які прямують до нього”, — вказала прес-служба.

З початку липня з чорноморських портів вийшло 6 суден. Сукупно на них було завантажено тільки 215 тис. тонн агропродукції. У період з 1 червня по 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулось лише 70 через відмову росіян проводити перевірки. Наступна інспекція запланована на 14 липня.

Зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот. За даними МІУ, 29 суден, які мали б доставити понад 1,4 млн тонн агропродукції для країн Азії та Африки, наразі заблоковано в територіальних водах Туреччини через те, що з 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження.

Наприкінці червня росія заявила, що не бачить причин продовжувати «зернову угоду» після 17 липня, а її представники в Спільному координаційному центрі (СКЦ) з 26 червня повністю зупинили реєстрацію нових суден на вхід до українських портів у межах ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море.

З початку дії «зернової ініціативи» (з початку серпня 2022 року), за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 1002 судна, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,8 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,8 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

comments powered by HyperComments