Україна скоротила морський експорт

Четверг , 10 августа 2023, 14:04
Морський аграрний експорт України за липень 2023 року скоротився на 29% відносно червня і складає 3,7 мільйона тон аграрної продукції.
Україна скоротила морський експорт

Україна за липень 2023 року змогла 3,7 млн тонн продукції АПК, що на 29% менше аналогічного показника попереднього місяця. За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», на даний момент ще не вся експортована продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту досі стоїть в чергах на виїзд.

Такі невтішні результати експорту в першу чергу пояснюються зупинкою роботи «зернового коридору» 18 липня, а також його низькою активністю ще до припинення терміну дії. У липні 2023 року даним каналом було експортовано лише 292 тис. тонн. Також свій негативний вплив на обсяги експорту мали обстріли росією портової інфраструктури річкових портів Дунаю», — зауважила асоціація. 

Щодо структури експорту продукції в липні 2023 року, то вона виглядала наступним чином:
- зернові: 2,3 млн тонн (кукурудза – 51%, пшениця – 36%, ячмінь – 13%). Падіння (до показника минулого місяця) 40%;
- олійні: 330,0 тис. тонн (ріпак – 73%, соєві боби – 23% та насіння соняшнику – 3%). Зростання 37%.
- рослинні олії: 549,4 тис. тонн (соняшникова олія – 92%, ріпакова – 4% та соєва – 4%). Зростання 7%.
- макухи після вилучення рослинних олій: 320,7 тис. тонн (соняшникова – 91%, соєва – 9%). Падіння 12%.

Найбільші падіння обсягів експорту продемонстрували ті позиції, які мають значну вагу при відносно невисокій їх вартості. Вони переважно експортувалися в рамках дії Чорноморської зернової ініціативи. Це зернові культури та макухи. Одночасно можемо спостерігати зростання обсягів експорту олійних культур. Це відбувається в основному за рахунок початку збору врожаю ріпаку і стартом його експорту», — йдеться у повідомленні.

Відсутність можливості експорту через морські порти, руйнування інфраструктури морських портів Одеської області та річкових портів Дунаю, ризики продовження заборони імпорту ряду українських агропромислових продуктів в сусідні країни ЄС – все це дуже негативно позначиться на подальшому експорті.

comments powered by HyperComments