З порту Одеси вперше за час війни вийшов контейнеровоз

Среда , 16 августа 2023, 09:50
Судноплавство з морських портів Одеської області можна вважати повністю розблокованим. Вранці 16 серпня з порту Одеса вийшов у море контенеровоз.
З порту Одеси вперше за час війни вийшов контейнеровоз

Вранці 16 серпня з порту Одеса вийшов в море контейнеровоз "Йосеф Шульте" под прапором Кіпру. Це судно довжиною 300 метрів та тонажем у 110 тисяч тон стояло більш як півтора року в одеському порту заблокованим через російське вторгнення та бойові дії на морі і загрозу від російського флоту. Зараз судно прямує до Стамбулу.

На борту судна понад 30 тис тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Однак внаслідок оголошеного нещодавно ВМС України безпечного коридору для судноплавства та державним гарантіям страховки вдалося розблокувати, як мінімум, морські порти Одеської області - Одесу, Чорноморськ та Південний.  Цей коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації.

Раніше під час дії "зернових угод" з серпня 2022 по липень 2023 року судноплавство здійснювали викчлючно для навантаження в українськиї портах аграрної продукції. Вантажні операції без обмежень здійснювалися і здійснюються лише в дунайських портах. До цього, до речі, останній раз з порту Одеси виходили в море судна рівно місяць тому - 16 липня.

comments powered by HyperComments