Зернотрейдери вбачають певні ризики у роботі коридорів для судноплавства з портів Одеської області

Среда , 23 августа 2023, 12:05
Судноплавство з морських портів Одеської області по визначеним коридорам має певні ризики, але працює.
Зернотрейдери вбачають певні ризики у роботі коридорів для судноплавства з портів Одеської області

«Тимчасові коридори» у Чорному морі, які дозволяють цивільним суднам безпечно пройти від Босфору до портів Великої Одеси територіальними водами країн-партнерів України, почали працювати. Однак залишаються певні ризики. Про це заявив президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачов.

«Я впевнений, що «тимчасові коридори» можуть і будуть працювати, але у цій схемі є інші ризики. Зокрема, щоб завантажити судно в портах Великої Одеси потрібно щонайменше два–три дні. Якщо у цей час інфраструктура портів знову зазнає ударів від ворожих атак, є ризик пошкодження суден і вантажів. І хоч Україна запровадила механізм компенсації втрат, я не впевнений, що багато судновласників готові йти «тимчасовими коридорами», — пояснив він.

Тому, на думку експерта, було б доцільним, аби міжнародна спільнота детальніше пропрацювала механізми убезпечення суден у «тимчасових коридорах», наприклад надала воєнний супровід цивільним суднам. Кораблі НАТО будуть здатні реагувати на загрози, зокрема і на ракетні атаки по портовій інфраструктурі. А бойове чергування літаків F-16, які моментально бачать й реагують на ракети, апріорі розв’яже питання безпеки у Чорноморському регіоні.

«Впевнений, що міжнародна спільнота знайде важелі впливу на РФ, що дасть змогу відкрити вільне судноплавство в Чорному морі, адже воно не належить РФ і її претензії не корелюються з позицією, яку має Туреччина та інші країни НАТО у цьому регіоні. Консультації та переговори тривають і з Китаєм — покупцем номер один українського зерна в межах «зернової угоди», — додав Микола Горбачов.

Очільник УЗА висловив упевненість у тому, що блокування акваторії Чорного моря є тимчасовим й міжнародна спільнота відкриє його для судноплавства. За прогнозами Асоціації, Україна має експортувати приблизно 48 млн т зерна у цьому році й навіть без повноцінної роботи «зернового коридору» такі обсяги реально вивезти за кордон.

comments powered by HyperComments