За півроку росіяни завдали збитків портам на понад мільярд гривень

Среда , 31 января 2024, 11:02
З липня 2023 р. і до поточного моменту росіяни здійснили понад 30 атак українських портів у Одеській області та завдали шкоди на понад мільярд гривень.
За півроку росіяни завдали збитків портам на понад мільярд гривень

З моменту закінчення «зернової угоди» у середині липня 2023 р. на діючі українські порти в Одеській області було здійснено більше 30 комбінованих російських атак всіма видами озброєнь. Про це повідомив голова ДП «Адміністрація морських портів України» Юрій Литвин на засіданні «Зернового клубу УЗА».

Внаслідок ворожих атак загинули п’ять працівників портової інфраструктури. Загалом пошкоджень зазнали 200 обʼєктів нерухомості та сім цивільних суден. Попередні збитки оцінюються у 1 млрд грн, зауважив Юрій Литвин.

Він додав, що є потенціал до зростання обсягу зерна до портів і залізничним транспортом, і авто. У Чорноморську приймання зерна з автотранспорту зросло у 5 разів порівняно з довоєнним періодом. Порти Південний і Одеса наразі завантажені на 30–40%. «Ми з МІУ працюємо над розширенням номенклатури суден, що заходять до портів. Маю на увазі передусім поромні та контейнерні перевезення», — зазначив Юрій Литвин.

Загалом з початку роботи українського морського коридору експортовано 18 млн т вантажів до 32 країн світу. З них 12,7 млн т — агропродукція.

comments powered by HyperComments