Україна планує відновити морські контейнерні та поромні перевезення

Пятница , 15 марта 2024, 13:33
Морські порти Одеської області можуть відновити контейнерні та навіть поромні вантажні перевезення.
Україна планує відновити морські контейнерні та поромні перевезення

Перші контейнерні перевезення Українським морським коридором з великих морських портів Одеської області можуть бути здійснені упродовж двох–трьох тижнів. Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

«Усі п’ять контейнерних терміналів готові обробляти [контейнери]. Майже всі вони задіяні у перевалці аграрної та іншої продукції. Але контейнери — це пріоритет, і вони ведуть переговори. Сподіваюся, що за два–три тижні отримаємо перші заходи», — сказав заступник міністра.

За його прогнозом, термінали і контейнерні лінії відновлюватимуть роботу поетапно: «спочатку перша лінія, потім друга, а за нею третя».

Юрій Васьков зауважив, що рух розпочнеться з фідерних суден, а вже за ними у разі відсутності пригод підуть контейнерні лінії. Посадовець додав, що у Мінвідновлення також сподіваються упродовж двох тижнів відновити автомобільне поромне сполучення, а за два місяці — залізничне поромне сполучення.

За його словами, під залізничні поромні перевезення підпадають усі види вантажів, окрім небезпечних.

Заступник міністра зазначив, що у портах Дунаю вже працюють контейнерні сервіси між Україною і Румунією з порту Рені й між Румунією та Туреччиною з порту Ізмаїл. Юрій Васьков додав, що Українське Дунайське пароплавство готове також до перевезення контейнерів угору Дунаєм, але поки що таких перевезень не було. Загалом, за його словами, у лютому через Дунай пройшли 1,8 млн т вантажів — майже 50% від максимуму, досягнутого у 2023 році, а разом з Українським морським коридором перевезення в лютому сягнули майже 10 млн т, або 75% довоєнного обсягу.

comments powered by HyperComments