Україна відновлює одну з залізниць до Румунії (ФОТО, ВІДЕО)

Четверг , 23 июня 2022, 13:29
Розпочинається ремонт ділянки залізниці від станції Рахів до кордону з Румунією, що відкриє великі логістичні перспективи для залізничного сполучення.
Україна відновлює одну з залізниць до Румунії (ФОТО, ВІДЕО)

"Укрзалізниця" повідомляє про початок ремонту колій на ділянці залізниці від станцї Рахів у Закарпатській області до кордону з Румунією. У Румунії на найближчій станції Валя-Вишеулуй є можливість стиковки з пересадкою пасажирів та перевантаженням вантажів на залізниці Румунії.

Наразі залізниця від Рахова до румунського кордону не використовується більш як 10-12 років взагалі. Залізниця тут була збудована за часів Австро-Угорської імперії ще 1894 року та йшла по території нинішньї Закарпатської області. Після 1945 року дану залізницю перебудували на радянський стандарт колії 1520 мм та габарит, але частково вона проходить по території Угорщини та Румунії.

До 2003 р. курсував міжнародний дизель-поїзд сполученням Рахів - Сигет (вже у Румунії), який скасували через велику кількість контрабандних товарів та збитковість. Зараз ділянка залізниці колії 1520 мм, яка проходить територією Румунії від Солотвино до Рахова взагалі не використовуюється.


Фото: Олексій Потелешенко, 1999 р.

Відновлення даної ділянки залізниці створює можливість для транзитного руху залізницею від Чопа до Івано-Франківська та Чернівців і до інших точок Прикарпаття через Рахів і Делятин. Фактично це означає введення руху третьою залізничною лінією через Карпати.

Протяжність залізниці від Рахова до кордону з Румунією близько 18 кілометрів. На цій ділянці є невелика станція Берлібаш (фактично роз'їзд з двома коліями на одноколійній магістралі), тоннель, а також міст через річку Тиса.


Станція Берлібаш, 2010 р.

Вже зараз вносяться зміни у рух пасажирських потягів існуючою ділянкою до Рахова. Так, з 2 липня скасовується потяг №55/56 сполученням "Київ - Рахів". А з 12 липня потяг №25/26 сполученням "Одеса - Рахів" буде курсувати лише до станції Яремче.

На відео - аналіз роботи "Укрзалізниці" за воєнний період.

comments powered by HyperComments