Відновлена залізниця з Одеської області в Молдову досі не працює через відсутність митниці (ВІДЕО)

Среда , 5 октября 2022, 10:01
Відсутність митного посту заважає повноцінній роботі відновленої у серпні 2022 р. залізниці від Березино в Одеській області до Басарабяски в Молдові.
Відновлена залізниця з Одеської області в Молдову досі не працює через відсутність митниці (ВІДЕО)

Через півтора місяці після офіційного відкриття 22 серпня досі почала повноцінну роботу з перевезень відновлена ділянка залізниці між станціями Басарабяска в Молдові та Березино в Одеській області. Причиною цього стала відсутність на прикордорнному переході митниці. Проте залізничники України та Молдови разом із представниками відповідних державних відомств намагаються прискорити процес організації регулярного вантажного руху.

У відео - рух перших потягів у кінці серпня на ділянці Березино - Басарабяска.

“Пункт пропуску держкордону поки не відкритий, ми працюємо над цим разом з прикордонниками та митниками”, – розповів голова ДП "Залізниця Молдови" Олег Тофілат молдавськом виданню NM.

За його словами, щоб система запрацювала, влада двох країн має внести зміни до Угоди між урядами України та Молдови про пункти пропуску через митний кордон, оснастити їх та скоординувати технологічні схеми проведення контролю. Олег Тофілат зазначив, що залізниця Молдови взяла на себе зобов’язання щодо технічного оснащення пункту пропуску: огородження, освітлення, відеозйомка.

Як повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерій Ткачов, 3 жовтня відбулася нарада щодо організації вантажного руху між Україною та Молдовою через прикордонний переход Серпневе – Басарабяска із залученням представників Мінінфраструктури, Міністерства зовнішніх справ, прикордонної, митної служби, залізниць Молдови та України.

На нараді прийнято два рішення.

По-перше, організувати пункт спільного контролю на станції Басарабяска у Молдові. «На українській стороні немає для цього необхідної інфраструктури, а облаштування займе час. Також це значно прискорить сам процес прикордонного, митного контролю», – пояснив Валерій Ткачов.

По-друге, сторони узгодили організацію безперервного пропуску потягів на ділянці Етулія – Рені – Джурджулешти.

 

Валерій Ткачов додав, що це досить довгий бюрократичний шлях. Окрім ноти через Міністерство зовнішніх справ потрібно узгодження мінімум п’яти міністерств. "Ми просимо наших колег прискоритися, адже у нас війна і важкий стан. Колеги входять в нашу ситуацію. Принципово ми узгодили питання, зараз треба правильно їх оформити. Наразі триває процес оформлення досягнутих домовленостей. Митники та прикордонники готують ноту щодо внесення змін до міжнародних угод (щодо відновлення вантажного руху та спільного прикордонного контролю) та розробляють технологію роботи прикордонного переходу", – сказав він.

comments powered by HyperComments