Румунія відновила частину ширококолійної залізниці до українського Закарпаття

Четверг , 13 октября 2022, 16:16
ЗМІ Румунії повідомляють про завершення ремонту ділянки ширококолійної залізниці від Валя-Вішеулуй до Берлібаш на кордоні з українським Закарпаттям. На фото - український дизель-поїзд на румунській станції Валя-Вішеулуй 1997 р., автор фото М.Скурінг.
Румунія відновила частину ширококолійної залізниці до українського Закарпаття

Раніше, у серпні, "Укрзалізниця" відремонтувала закинуту залізницю від Рахова до кордону з Румунією через станцію Берлібаш. У цьому напрямку до зупинного пункту Ділове майже на самому кордоні запустили приміський дизель-поїзд.

Одночасно на території Румунії, куди продовжується дана ширококолійна залізниця колії 1520 мм відремонтували "свою" ділянку від кордону до станції Валя-Вішеулуй, де є в наявності перевантажувальний комплекс. Ремонтні роботи проводила компанія CFR Cluj - один з підрозділів румунських залізниць. При цьому замінили 1400 дерев'яних шпал, використали 400 тон щебеню та 36 тон дрібного колійного матеріалу.

Подальші плани румунських залізничників - відремонтувати широку колію на суміщеному полотні залізниці від Валя-Вішеулуй через Сігет до Кимпулунг-ла-Тиса, де вказана лінія залізниці знову виходить на територію України. До листопада планують завершити ремонт ділянки від кордону на українській станції Тересва до Сигету-Мармацей. Потім, в залежності від погодних умов - розпочати ремонт ділянки між Сигету-Мармацей до Валя-Вішеулуй, на якій підтримується обмежений рух потягів лише колією 1435 мм.. 

Завершення цього проекту дозволить відкрити транзитне залізничне сполучення Закарпатською областю - від Ужгорода і Чопа через Солотвино до Рахова. Це також дозволить Україні мати третій повноцінний залізничний перехід через Карпати, хоча і не електрифікований. А також це дасть можливість задіяти ще один напрямок залізничного руху через кордон до Румунії - з перевантаженням вантажних потягів та пересадкою пасажирів у румунському місті Сігет та станції Валя-Вішеулуй. 

Фактично, залізниця аж від Чопу і до Івано-Франківська-Коломиї є одним цілим, але ширококолійна ділянка від Рахова до Тересви не використовується взагалі приблизно з початку 2000-х рр. через те, що двічі перетинає румунський кордон і невелику кількість вантажів. Від Чопу до Тересви і далі на до Валя-Вішеулуй залізниця і на території України, і на території Румунії є суміщеною "чотирьохниточною", поєднуючи колії 1435 та 1520 мм.

 

comments powered by HyperComments