Крюківський завод завершив постачання нових вагонів: частина з них курсує в потягах одеського напрямку

Среда , 1 марта 2023, 19:40
Завершилося постачання "Укрзалізниці" партії у 100 пасажирських вагонів за контрактом 2021 року. Частина з них курсує в складі пасажирських потягів одеського напрямку.
Крюківський завод завершив постачання нових вагонів: частина з них курсує в потягах одеського напрямку

1 березня "Укрзалізниця" отримала останні 15 зі 100 нових пасажирських вагонів, замовлених у 2021 році за кошти державного бюджету. Ці 15 вагонів призначені для перевезення пасажирів з інвалідністю, в тому числі в інвалідних колясках.

Нові вагони для пасажирів з інвалідністю регулярно курсуватимуть у складах поїздів зі столиці на Кишинів, Хелм, Перемишль, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Херсон, Одесу, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, а також в складі поїздів за маршрутами Одеса — Львів, Дніпро — Трускавець, Харків — Трускавець, Харків — Одеса, Харків — Івано-Франківськ, Харків — Хелм та Запоріжжя — Перемишль.

85 вагонів зі 100 замовлених були виготовлені до кінця 2022 року. 65 вагонів передали замовнику вже під час війни, ще 20 - наприкінці 2021 та на самому початку 2022 року.

Раніше виникли проблеми з оплатою вже поставлених та ще не виготовлених вагонів, через що Крюківський завод на деякий час перейшов у режим простою. Зараз, судячи з факту завершення цього контракту, проблеми вже вирішені.

Збудовані в Україні Крюківським вагонобудівним заводом пасажирські вагони ще до війни стали основою для Поїзда Єднання, курсували країною в якості евакуаційних від самого початку повномасштабної війни. Після початку вторгнення виробництво не зупинилось, а отримані у 2022 році вагони використовувались у тому числі для історичних перевезень дипломатичних делегацій країн-союзників. 

24 лютого Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №8399 про внесення змін до державного бюджету на 2023 рік, яким відновлено бюджетну програму з оновлення рухомого складу для пасажирських перевезень, що дозволить провести розрахунки як за вже поставлені вагони, так і розпочати нові закупівлі рухомого складу у 2023 році.

Вказана закупівля пасажирських вагонів здійснювалася за кошти державного бюджету – вперше роки незалежності України. Загалом на закупівлю вагонів та модернізацію інфраструктури було виділено понад 4 мільярди гривень. Через зрив тендеру закупівлю на суму трохи більше 3 мільярдів гривень довелося провести за переговорною процедурою - на Крюківському вагонобудівному заводі.

100 вагонів, що закупили, розподіляються за чотирма типами:

51 одиниця – купейний спальний вагон на 40 місць (10 купе).
20 одиниць – купейний спальний вагон на 40 місць, обладнаний для пасажирів з обмеженими можливостями.
17 одиниць - купейний спальний вагон, обладнаний для пасажирів з обмеженими можливостями та купе начальника поїзда.
12 одиниць – купейний спальний вагон СВ (люкс) на 18 або 20 місць.

 

comments powered by HyperComments