У Києві вже рік курсує міська електричка

Вторник , 21 марта 2023, 09:25
А точніше - міська електричка у підпорядкуванні саме "Укрзалізниці" під назвою "Kyiv City Express".
У Києві вже рік курсує міська електричка

Спочатку з 2009 та по 24 лютого 2022 року міська електричка у Києві на договірних засадах з "Укрзалізницею" обслуговувалася КП "Київпастранс". І протягом 2021 - початку 2022 рр. робота цього проекту добігала кінця: самі електропоїзди знаходилися в незадовільному технічному стані, рейси виконувалися лише у години пік, були часті запізнення та скасування рейсів. Тобто, міська електричка працювала у непередбачуваному режимі і не могла вважатися надійним видом міського транспорту.

Підготовку до перезапуску пасажирських перевезень саме електричкою "Укрзалізниця" почала ще 2020-2021 рр., коли почалася модернизація існуючих електричок та перемовини і навіть тендер на закупівлю великої партії нових електропоїздів, частина з яких призначалася саме для міських перевезень Києвом.

Згодом вже після початку повномасштабної війни тендер на закупівлю електричок скасували. А з 21 березня 2021 року "Укрзалізниця" запустила човникові рейси Дарниця – Святошин, що можна вважати початком проекту Kyiv City Express. На той момент це була чи не єдина гарантована можливість пересування між берегами Києва і до Центрального залізничного вокзалу з його евакуаційними рейсами. 

Перший електропоїзд рушив о 07:30, квитки одразу з'явилися у чат-ботах. Кияни швидко висловили думку, що потрібне повноцінне кільцеве сполучення містом. Вже з 28 березня так і зробили - запустивши кільцевий маршрут електрички.

За рік роботи міської електрички, згідно офіційної статистики кількості населення Києва, то кожен мешканець столиці скористався запущеною в березні 2022 року Київською кільцевою електричкою. За цей час електричка показала стабільність руху - точно за розкладом і, у більшості випадків, майже без затримок чи перерв руху під час спричинених російськими обстрілами блекаутів і знеструмлень залізниці.

Зараз міська електричка у Києві курсує з відправленнями кожної години з ранку і майже до самої комендантської години. У години пік вранці та увечері відправлення кожні 30 хвилин. Вартість проїзду 15 гривень.

До речі, незадовго до початку війни ми розробили проект міської електрички для Одеси.

comments powered by HyperComments