"Укрзалізниця" буде закривати непрацюючі станції

Понедельник , 26 июня 2023, 10:44
Один з топ-посадовців "Укрзалізниці" висловив думку про можливість закриття деяких непрацюючих чи малодіяльних станцій, на яких 5 і більше років немає вантажної роботи.
"Укрзалізниця" буде закривати непрацюючі станції

"Укрзалізниця" планує закривати станції та дільниці, що простоюють 5 і більше років. Про це розповів член правління "Укрзалізниці" Вячеслав Єрьомін.

"У нас є чітке розуміння щодо закриття взагалі непрацюючих станцій. Плануємо це робити. Підкреслюю, мова не про малодіяльні, а про ті дільниці, що не використовувалися п’ять і більше років. А проте є амортизація, витрати на їх утримання, податок на землю, хоча його зараз і зменшили до 0,25%, однак такі витрати є", – заявив Єрьомін.

Він додав, що стосовно цього питання є порозуміння із віцепрем’єр-міністром Олександром Кубраковим та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України. За словами Вячеслава Єрьоміна, недіючі дільниці займають близько 5% від усієї мережі УЗ.

Щодо малодіяльних станцій, то одним із варіантів вирішення питання з ними є програма залізничної компанії по створенню терміналів в областях. "Принцип такий: нам не потрібна одна станція, на яку приїде один вагон; ми створимо хаб, де буде 100 вагонів, а автомобілі зроблять першу й останню милю, довезуть до всіх точок вантаж. Тож не потрібно буде багато станцій, адже буде розумне логістичне рішення", – зауважив Вячеслав Єрьомін.

В Одеській області такою фактично непрацюючою ділянкою є лінія залізниці від станції Мигаєве до станції Ротове, яка наразі є тупиковою. Ця гілка залишилася від частково розібраного наприкінці 1990-х з'єднувального напрямку Раухівка - Роздільна. Після цього вона до осені 2014 року використовувалася суто для руху приміського потягу "Роздільна - Ротове" та епізодичних вантажних перевезень до елеватору на станції Ротове. Після 2017 року ніякого руху поїздів тут немає, єдина проміжна станція Червонознам'янка використовується як відстійник для списаних вантажних вагонів.

comments powered by HyperComments