Україна і Молдова запустили спрощений залізничний транзит

Пятница , 25 августа 2023, 13:13
Залізничний транзит молдавських вантажів через станцію Рені в Одеській області та українських вантажів через Молдову до порту Рені тепер буде йти за спрощеною процедурою, що значно пришвидшить перевезення.
Україна і Молдова запустили спрощений залізничний транзит

Верховна Рада України прийняла рішення, яке спростить контрольні процедури при вантажних залізничних перевезеннях між Україною та Республікою Молдова, що в свою чергу дозволить скоротити час вантажних поїздів у русі.

За прийняття відповідного закону «Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Молдова про діяльність залізничного транспорту» народні депутати віддали свої голоси 24 серпня.

Так, внесення змін до угоди дозволить здійснювати транзитні перевезення територією України на дільниці Етулія (Молдова) – Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) рухомого складу всіх форм власності та вантажів, які прямують зі станцій Республіки Молдова та України або транзитом через Україну і Республіку Молдова призначенням на/з станції Джурджулешти та Галац-Ларга (Румунія) без зупинки та проведення на станції Рені прикордонного, митного та інших заходів офіційного контролю.

Це сприятиме збільшенню обсягів перевезень вантажів та пропускної спроможності пунктів пропуску Фрікацей – Етулія та Рені – Джурджулешти.

«Ці зміни дають можливість значно прискорити та збільшити залізничні вантажоперевезення між Україною та Молдовою, а також суттєво підвищити експортний потенціал портів Дунайського кластеру. Разом із цим ми зосереджуємо зусилля над відновленням та розвитком інфраструктури морських портів Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів», — зазначив очільник міністерства інфраструктури Олександр Кубраков.

Нагадаємо, що філія «Центр транспортної логістики» АТ «Укрзалізниця» та молдовський залізничний оператор Calea Ferată din Moldova (CFM) уклали договір, завдяки якому Укрзалізниця зможе надавати комплекс послуг з організації перевезень вантажів транзитом по території Молдови в усіх сполученнях.

comments powered by HyperComments