У Молдові припинили рух залізницею Кагул - Джурджулешти (ФОТО)

Вторник , 30 августа 2022, 12:08
З 22 серпня у Молдові через руйнування інфраструктури тимчасово закрили рух залізницею Кагул - Джурджулешти.
У Молдові припинили рух залізницею Кагул - Джурджулешти (ФОТО)

Зсуви уздовж долини річки Прут на півдні Молдови призвели до руйнування залізничної інфраструктури на перегоні Джурджулешти - Колібаш на протяжності приблизно 350 метрів. Це найновіша ділянка залізниць Молдови, збудована 2008 року для забезпечення зв'язку молдавського порту Джурджулешти з іншими регіонами країни без необхідності залізничного транзиту територією України на півдні Одеської області біля Болграду та Рені.

За словами віце-прем'єр-міністра з питань інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрія Спину, через вказане руйнування рух потягів на ділянці залізниці Кагул - Джурджулешти з 22 серпня тимчасово закрито. Всі вантажні потяги у напрямку порта Джурджулешти будуть йти існуючою залізницею Басарабяска - Етулія - Рені - Джурджулешти. Для цього влада Молдови обіцяє надати знижки та змінити тарифи на залізничні перевезення у цьому напрямку, щоб не допустити збитків відправників вантажів.

Також влада Молдови веде перемовини з Україною щодо пропуску молдавських вантажних потягів через територію України в Одеській області транзитом без митного контролю - так, як це робиться зараз з заліничним транзитом українських вантажів через територію Молдови.

Також Спину наголосив, що аварійна ситуація виникла через відсутність необхідних інвестицій у залізницю протягом останніх десятиліть за часів президентів Вороніна та Додона. 

Залізниця Молдови (CFM) працює над вирішенням проблеми з проектувальником, який брав участь у будівництві залізничної ділянки у 2008 році – найближчим часом будуть проведені геодезичні та геологічні дослідження, щоб побачити, які причини призвели до цих зсувів та як такі ситуації могли виникнути. запобігти в майбутньому. Постраждала ділянка залізниці підлягає реконструкції – після визначення надійних інженерних рішень.

На відео - український залізничний транзит через Молдову до дунайських портів Одеської області.

comments powered by HyperComments