Україна частково відновлює цивільне авіасполучення

Среда , 23 октября 2024, 09:19
З 1 листопада для цивільних авіарейсів може відкритися аеропорт Львова. Ймовірніше за все, мова йде поки що про суто вантажні авіарейси.
Україна частково відновлює цивільне авіасполучення

Мова про відкриття для цивільних авіарейсів одного з українських аеропортів йшла вже давно. Найбільш ймовірними вважалися рейси з аеропортів Львова чи Ужгорода. Але декілька днів тому стало відомо про передачу аеропорта Ужгород до Міністерства внутрішніх справ для застосування у якості авіахабу цивільного захисту. Тому єдиним "кандидатом" на відкриття неба в воєнних умовах залишився аеропорт Львова.

20 жовтня міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що під час війни хоча б один із аеропортів України мав би працювати. Таку думку він висловив в інтерв’ю РБК-Україна, відповідаючи на питання про можливе відновлення роботи міжнародного аеропорту "Львів" імені Данила Галицького. 

"Є питання безпеки держави, є питання безпеки людей. Ми повинні вижити за будь-яких умов, тому ця тема обговорюється в експертних середовищах", - сказав він.

Мер запевнив, що у разі ухвалення такого рішення, журналісти першими про це дізнаються. "Є багато летовищ в Україні, і, я думаю, що під час війни хоча б одне з них мало б працювати", - зазначив Садовий.

22 жовтня почала ширитися інформація, що авіакомпанії Supernova Airlines "Нової пошти" дозволили літати до Львова та Києва - маючи на увазі 2 маршрути «Львів - Прага» та «Київ - Прага» з регулярністю в сім рейсів на тиждень.

Також 22 жовтня стало відомо, що авіакомпанія "Нової Пошти" Supernova Airlines ще 17 жовтня отримала дозвіл Агентства з авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) на польоти в Європі (Part-TCO), необхідний для неєвропейських авіакомпаній. Це означає, що компанія зможе здійснювати комерційні рейси в небі Євросоюзу, фінальна підготовка до яких наразі триває.

У компанії підкреслили, що мова йде лише про видачу дозволу на чартерні рейси всередині ЄС. Небо над Україною закрите, тому про жодні польоти в нашому просторі не йдеться.

"Стратегічно авіакомпанія націлена на далекомагістральні рейси зі США до Європи, з Китаю до Європи, а також буде готова здійснювати чартерні рейси на замовлення сторонніх клієнтів, відповідно до можливостей Boeing 737-800SF", - йдеться в повідомленні.

Supernova Airlines була заснована у 2021 році. Компанія отримала сертифікат експлуатанта за номером UA 062. Це дає можливість розпочати власні вантажні авіарейси.

У травні 2023 року Supernova Airlines виконала свій перший авіарейс за маршрутом Рига-Жешув-Рига. Перший рейс було виконано в кооперації з латвійською авіакомпанією RAF-Avia на літаку ATR 72. Слід підкреслити, що це суто вантажні рейси.

18 вересня 2024 року авіакомпанія Supernova виконала перший рейс на власному літаку Boeing 737-800SF під прапором України з українськими реєстраційними знаками UR-NPA. Це був сертифікаційний політ - один із завершальних кроків у процесі запровадження Державіаслужбою України типу Boeing 737-800SF до сертифіката експлуатанта авіакомпанії Supernova.

comments powered by HyperComments