В Одесі збираються надати фінансову підтримку міському електротранспорту (ВІДЕО)

Вторник , 27 сентября 2022, 16:06
Одеська міська рада збирається надати фінансову допомогу своєму комунальному підприємству "Одесміськелектротранс".
В Одесі збираються надати фінансову підтримку міському електротранспорту (ВІДЕО)

На засіданні "бюджетної" комісії Одеської міської ради напередодні завтрашньої сесії погоджено надання фінансової допомоги КП "Одесміськелектротранс" на суму в 19 мільйонів гривень.

Така фінансова допомога є однією з форм дотування планово збиткових пасажирських перевезень трамваями, тролейбусами та фунікулером. За відсутності механізму оплати безпосередньо транспортної роботи, компенсації за проїзд пасажирів-пільговиків або монетизації пільг, а також різниці між собівартістю проїзду та встановленим тарифом, така фінансова допомога залишається чи не єдиним інструментом забезпечення фінансового становища підприємства.

Вказані 19 мільйонів гривень будуть направлені на виплату заробітної плати співробітникам та оплату електроенергії. 

Початково у міському бюджеті Одеси було передбачено на 2022 р. було передбачено біля 500 млн. гривень фінансової підтримки електротранспорту.

Перевезення забезпечують два трамвайні та одне тролейбусне депо. В них налічується 187 пасажирських (справні зараз 153) трамваїв, а також 124 тролейбуси (108 справних), є ще 20 службових трамваїв та 5 службових тролейбусів. Безпосередньо на маршрутах в умовах воєнного стану зараз забезпечується вихід  на лінії у будні дні 120 та більше трамваїв та 85-90 тролейбусів - майже за показниками довоєенного часу. З цього парку є в наявності 32 нових та відносно нових частково низькопідлогових трамвая, зібраних у майстернях КП "Одесміськелектротранс" або придбаних з 2015 року за власні кошти підприємства та за кошти міського бюджету, 47 тролейбусів, придбаних за кошти кредиту ЄБРР та 10, придбаних за рахунок міського бюджету.

У вересні 2022 р. було відкрито найдовший в Україні магістральний трамвайний маршрут "Північ-Південь" у вигляді подовження існуючого маршруту №7. Його запустили з 13 вересня 2022 р. Це було оформлено як поетапне подовження існуючого маршруту №7, який раніше сполучав житловий масив Котовського з Пересипським мостом, та 28 липня 2022 р. був направлений до кінцевої "Старосінна площа" біля залізничного вокзалу, а з 13 вересня - до кінцевої "11-та станція Люстдорфської дороги".

comments powered by HyperComments