Громадський транспорт Львова може стати найдорожчим в Україні

Понедельник , 4 декабря 2023, 17:17
Міська влада Львова у рамках запровадження електронного квитку, на який вже витратили понад 6 мільйонів євро кредитів, планує значно підвищити вартість проїзду.
Громадський транспорт Львова може стати найдорожчим в Україні

4 грудня, у Львові проходять громадські слухання щодо нових тарифів за проїзд при електронній оплаті у громадському транспорті. Згідно з попереднім проектом рішення, вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежатиме від способу оплати: 13 гривень - при оплаті транспортною карткою Леокарт, 15 грн - при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC, 20 грн - при оплаті готівкою у водія, а з червня 2024 року - 25 грн.

Зберігається пільговий - 6,5 грн - тариф для студентів при оплаті студентською транспортною карткою Леокарт.

Після громадських слухань виконком мерії погодить нові тарифи.

Найбільше новація електронної оплати в транспорті вдарить по тих пасажирах, які їздять елетротраспортом - трамваями та тролейбусами. Зараз разовий квиток, придбаний у водія трамваю, коштує 10 гривень, з 11 грудня - 20 грн. Якщо оплачувати за QR-кодом з телефону - 8,5 гривень, але з середини грудня - 15.

Після цього у Львові буде найдорожчий проїзд в електротранспорті серед усіх міст України.

Для порівняння, у Києві проїзд в електротранспорті коштує 8 гривень. Така сама вартість в Одесі, де 8 гривень коштує проїзд при готівковій оплаті та 7 - при безготівковій, Кропивницькому, а також обласних центрах Західної України, зокрема, Луцьку, Рівному. В Івано-Франківську - 10 гривень, при безготівковій оплаті - 8. У Чернівцях квиток коштує 10 грн.

У Харкові з травня 2022 року весь комунальний транспорт, зокрема, трамваї, тролейбуси та метро, безкоштовний на час війни. Комунальним перевізникам компенсовують з бюджету за ці витрати.

Систему електронного квитка у Львові впроваджують коштом кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на суму в 11 мільйонів євро. Система електронного квитка та обладнання у вигляді валідаторів – спільного виробництва чеської компанії "Mikroelektronika" та української "SoftServe" – яка розробляла програмне забезпечення.

Загальна вартість проекту електронного квитка у Львові разом із обслуговуванням протягом двох років – 11,5 мільйонів євро. Це еквівалент вартості приблизно 50-60 нових тролейбусів стандартної довжини 12 метрів або 5-6 трамваїв завдовжки 26-30 метрів.

comments powered by HyperComments