Реєстрація суден на захід до портів Великої Одеси вже почалася

Понедельник , 14 августа 2023, 11:35
ВМС України почали реєстрацію торгівельних суден на судноплавство по безпечному коридору до морських портів Одеської області.
Реєстрація суден на захід до портів Великої Одеси вже почалася

Відкрито реєстрацію торговельних суден, власники яких готові проходити тимчасовими судноплавними маршрутами до/з чорноморських морських портів України, передусім Одеси, Чорноморська та Південного. Про це повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону «Єдині новини».

"Було ухвалено рішення нарешті розв’язати цю проблему, розв’язати в такий спосіб — відкрити ці шляхи морських комунікацій. Відповідно, попереджено, звісно, судновласників і капітанів суден, що небезпека існує. Окрім того, що завжди існує небезпека протидії російського флоту, так і мінна небезпека залишається високою. Тому, звісно, це все буде відбуватися під наглядом Збройних сил України. Все можливе, що від нас залежить, щодо забезпечення безпеки, ми робимо. І зараз вже відкрита реєстрація, координатор вже працює", — сказав Плетенчук.

За його словами, ухвалене рішення ставить перед собою два завдання: подолання міжнародної гуманітарної кризи та «можливість для судновласників і компаній нарешті забрати свої торговельні судна, які перебувають фактично в гуманітарному полоні через те, що росіяни постійно погрожують на морі».

"Вони не просто кажуть, що ці судна будуть розглядатися як перевізники зброї. В одному з морських переговорів почули, що буде визнано, що ця країна бере участь у війні на боці України. Тому станом на зараз це такий тероризм поки в радіоефірі. Відповідно, це теж порушення міжнародного права, морського права щодо свободи судноплавства", — зазначив речник ВМС.

Плетенчук зауважив, що поки всі подробиці щодо кількості суден та їхніх власників, які вже зареєструвались, розкривати не можна. Він також додав, що поки не визначені терміни, на які оголошено тимчасові маршрути.

Раніше ВМСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року.

comments powered by HyperComments