Туреччина вважає необхідним відновити "зерновий коридор"

Среда , 16 августа 2023, 13:34
Турецькі урядові посадовці вважають, що потрібно відновити так чи інакше роботу "зернового коридору" з морських портів Одеської області, оскільки дунайський судноплавний маршрут має обмежену пропускну здатність.
Туреччина вважає необхідним відновити "зерновий коридор"

У Туреччині вважають, що альтернативні шляхи вивезення зерна з України, зокрема через річкові порти Одеської області на Дунаї, не можуть замінити Чорноморську зернову ініціативу, тому потрібно терміново досягти домовленості щодо відновлення роботи «зернового коридору». Про це сказав президент Ради з питань зовнішньоекономічних зв’язків Туреччини (DEIK) Рушен Четін,.

«Після закриття «зернового коридору» спостерігається інтенсивний трафік, оскільки всі судна зосереджуються біля Ізмаїлу, Рені та Кілії — у портах, пов’язаних з гирлами річки Дунай. Звідси немає відправки великими кораблями до Африки чи Китаю. Терміново потрібно знову досягти домовленостей щодо «зернового коридору», — сказав він.

Очільник додав: оскільки великі судна не можуть здійснювати заходи через недостатню для них глибину, неможливо забезпечити транспортування зерна альтернативними Чорноморському зерновому коридору маршрутами. «Неможливо, оскільки це річкові порти. Великі кораблі не можуть заходити, тому що вони мають глибину до певних метрів», — сказав Рушен Четін.

Однак слід зауважити, що як раз з сьогоднішнього дня відновлено судноплавство з морських портів Одеської області за коридорами, які забезпечені та рекомендовані ВМС України.

Президент DEIK також наголосив на впливанні цієї ситуації на економічні показники як країн Чорноморського регіону, так і європейських.

comments powered by HyperComments