Україна і Румунія вирішили проблему судноплавного каналу з Дунаю до моря в Одеській області

Понедельник , 18 декабря 2023, 14:14
Проблема неврегульованого спору між Україною і Румунією щодо створення судноплавного каналу з української частини гирла Дунаю на півдні Одеської області до Чорного моря вирішена.
Україна і Румунія вирішили проблему судноплавного каналу з Дунаю до моря в Одеській області

Україна та Румунія розв’язали спір, пов’язаний із облаштуванням українською стороною глибоководного суднового ходу Дунай—Чорне море, де Бухарест говорив про порушення Києвом екологічних норм. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець. 

За словами посадовця, спір стосувався зобов’язань України за Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Конвенція Еспо). Його вдалось остаточно залагодити на полях 9-ї Наради Сторін Конвенції Еспо в Женеві. «Ми виконали «домашню роботу» і здолали довгий шлях із приведення у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого», — наголосив Руслан Стрілець.

Міждержавний спір стосовно каналу Дунай—Чорне море, який пролягає Кілійським і Старостамбульським (Бистрим) гирлами в дельті Дунаю у південній частині Одеської області, тягнеться з 2004 року, відколи Україна запустила судноплавство каналом в експериментальному режимі. Проти виступили Європейська комісія та Румунія, посилаючися на природоохоронний статус дельти й відсутність оцінки впливу судноплавства на довкілля.

Для вирішення спору у січні 2005 року на основі Конвенції Еспо була створена Комісія із запиту для формування науково обґрунтованої думки щодо можливих наслідків транскордонних впливів під час реалізації та використання каналу Дунай—Чорне море.

comments powered by HyperComments