Україна закликає направити до портів Одеської області моніторингову місію IMO

Четверг , 17 октября 2024, 12:33
Україна звернулася до Міжнародної морської організації (IMO) із закликом направити міжнародну моніторингову місію до портів Одеси, Чорноморська і Південного через російські повітряні удари.
Україна закликає направити до портів Одеської області моніторингову місію IMO

16 жовтня, в Одесі міністр закордонних справ Андрій Сибіга провів переговори з колегами з країн Нордично-Балтійської вісімки, міністрами закордонних справ Швеції, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, держсекретарем МЗС та Міноборони Фінляндії, постійним держсекретарем Ісландії. Під час пленарного засідання міністри обговорили подальше посилення обороноздатності України, зміцнення повітряного щита, інвестиції в українську оборонну промисловість та відповідальність росії за злочини.

Андрій Сибіга привернув увагу колег до суттєвого посилення російського повітряного терору й ударів по цивільних суднах, зерносховищах, терміналах та іншій портовій інфраструктурі. Міністр наголосив, що Україна залишається надійним партнером і гарантом глобальної продовольчої безпеки навіть в умовах війни та закликав союзників підтримати українських фермерів.

«Завдяки нашим фермерам Україна зберігає свою стійкість. Ми будемо продовжувати наповнювати ініціативу Президента України Володимира Зеленського «Зерно з України» і до кінця року плануємо провести третій продовольчий саміт», — зауважив урядовець.

Український дипломат запросив партнерів розглянути можливість додаткового сприяння у страхуванні суден і терміналів. Він відзначив високу ефективність Українського коридору, додавши, що з серпня 2023 року до українських портів зайшло понад 2800 суден, був оброблений 51 млн т експортної агропродукції.

«Тут, в Одесі, російський повітряний терор особливо відчутний. Колеги мали змогу побачити наслідки варварських російських обстрілів. Загалом за час повномасштабного вторгнення відбулося понад 50 російських атак проти наших портів, внаслідок яких було пошкоджено понад 300 об’єктів портової інфраструктури та 23 цивільних судна, знищено понад 100 тис. т агропродукції», — наголосив посадовець.

За словами глави МЗС, лише за останній місяць російські удари пошкодили чотири судна, зокрема з вантажами зерна для Єгипту та кукурудзи для Італії, а також гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини.

У цьому контексті Андрій Сибіга повідомив, що Україна офіційно звернулася до Міжнародної морської організації із закликом невідкладно направити до портів Великої Одеси міжнародну моніторингову місію на тлі посиленого російського терору.

«Забезпечення свободи мореплавства у Чорному морі є нашою спільною метою та одним із ключових пріоритетів президента України Володимира Зеленського. Маємо зупинити агресора, показати єдність міжнародної спільноти в протидії його варварству та фіксувати кожен злочин», — заявив міністр.

Андрій Сибіга закликав також до блокування російського тіньового флоту, який дає Москві змогу заробляти гроші для війни проти України та створює загрозу екологічної катастрофи в Європі.

comments powered by HyperComments