На Одеській залізниці курсував різдвяний експрес з ретро-паровозом (ФОТО, ВІДЕО)

Воскресенье , 25 декабря 2022, 20:28
24 грудня по Гайворонській вузькоколійці, що відноситься до регіонального філіалу "Одеська залізниця" "Укрзалізниці" відбувся різдвяний рейс "Гайворонського експресу" під ретро-паровозом.
На Одеській залізниці курсував різдвяний експрес з ретро-паровозом (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора, 24 грудня, на Гайворонській вузькоколійці від Гайворону до Бершаді і назад відбувся черговий пасажирський туристичний рейс "Гайворонський експрес" під  стариим паровозом 1950 року випуску. Цей рейс був присвячений різдвяним святам.

Ця вузькоколійка відноситься до регіонального філіалу "Одеська залізниця" "Укрзалізниці" та проходить по території Вінницької та Кіровоградської областей.

Як це було - у нашому відеосюжеті.

Більш як 120 туристів, які зібралися з Києва, Одеси, Вінниці та інших українських міст чекали старий паровоз Гр-280, випущений у 1950 році та 4 вагончики Pafawag - теж раритетні, виготовлені у Польщі наприкінці 1950-х. Саме у цих вагонах і перевозять пасажирів регулярні приміські рейси Гайворонської вузькоколійки.

Ретро-потяг пройшов 50 кілометрів від Гайворона до станції Бершадь через мальовничі, але безсніжні зимні Поділля пейзажі, в тому числі по мосту через Південний Буг. Для туристів зробили кілька спеціальних зупинок - щоб сфотографувати потяг з паровозом.

Також на туристів чекали обід на березі Південного Бугу, екскурсії до локомотивного депо і краєзнавчого музею в Гайвороні, ярмарка на перроні гайворонського вокзалу з місцевими сувенірами та смаколиками. Всі виручені гроші відправили на допомогу ЗСУ.

Для зручної логістики "Укрзалізниця" призначила також спеціальний потяг від Києва до Гайворона через Вінницю і назад - адже до Гайворона доходить і стандартна колія. Це вже третій такий організований самою "Укрзалізницею" ретро-тур. Перший був 5 листопада, другий 26 листопада, а надалі такі рейси планується виконувати щомісяця.

Зараз по даній вузькоколійній залізниці курсує два щоденних пасажирських приміських потяги між Гайвороном та Рудницею. Вантажного руху немає. Також ведеться поступовий ремонт та розчищення колії від Гайворону до Голованівську для запуску руху цієї осені, де рух потягів було припинено ще на початку 2019 року. 

Наявний рухомий склад зараз складає 4 тепловози ТУ-2, один паровоз та 6-7 пасажирських вагонів "Пафаваг". Також на вузькоколійку привезли ще два капітально відремонтованих вагони марки ПВ-40, однак вони поки що не задіяні у перевезеннях.  Діючий потяг має у своєму складі 3 вагони. Другий денний потяг складається з одного-двох вагонів. Також є унікальна автодрезина, виготовлена з радянського лімузину "ЗІМ"

comments powered by HyperComments