"Укрзалізниця" починає позбавлятися імперських назв: Одеська залізниця залишається (ВІДЕО)

Среда , 22 февраля 2023, 10:01
На українській залізниці почали позбавлятися імперської спадщини у вигляді назв та відліку кілометрів.
"Укрзалізниця" починає позбавлятися імперських назв: Одеська залізниця залишається (ВІДЕО)

"Укрзалізниця" повідомила про початок процесу деімперіалізації - позбавлення того, що залишилося від колись спільного минулого у російській імперії та срср. 

Першим моментом став початок зміни відліку кілометражу на різних ділянках залізниці, який донедавна на магістральних лініях мав початкову точку у москві. Наприклад, магістральна залізниця в Одесі в напрямку на Київ мала відлік більш як 1500 км до москви, а в напрямку з Одеси на Вознесенськ і далі - більш як 1310 км. В якості першого кроку змін символічну позначку "нульового" кілометра напередодні встановили на залізничному вокзалі в Києві. А згодом протягом трьох років залізничники замінять всі кілометрові знаки та систему кілометражу залізниць.

Ще одним кроком деімперіалізації залізниці став процес перейменування двох регіональних філіалів "Укрзалізниці" з шести - "Південно-Західної" та "Південної" залізниць. Ці географічні назви коректні по відношенню, знову ж таки, до москви. А в Україні такі географічні назви даних регіональних філіалів зовсім недоречні та некоректні. Тому "Укрзалізниця" запустила процес пошуку нових назв. Інші регіональні філіали - "Одеська", "Львівська", "Донецька" та "Придніпровська" залізниці зберігають свої назви.

Окрім того, перейменовуються ті чі інші назви станцій та зупинних пунктів, які мають у собі радянський чи російський "спадок" - мова йде про всілякі назви накшталт "Колгоспної", зупинного пункту в Одеській області на ділянці між Одесою та Кароліно-Бугазом. Окрім того, ряд назв зупинних пунктів в Києві перейменовують - вони отримують більш коректні з точку зору міської топоніміки назви.

comments powered by HyperComments