Уряд просять знизити залізничні тарифи у напрямку дунайських портів Одеської області

Пятница , 7 апреля 2023, 15:15
Зернотрейдери звернулися до українського уряду з проханням знизити тарифи на перевезеня зерна залізницею до портів Рені та Ізмал в Одеській області.
Уряд просять знизити залізничні тарифи у напрямку дунайських портів Одеської області

«Українська зернова асоціація» (УЗА) звернулася до віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова і міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського з пропозицією знизити тарифи на залізничні перевезення територією Молдови. 

УЗА просить провести міжурядові переговори між Україною та Молдовою щодо зниження вартості перевезення територією Молдови. Це потрібно для того, аби залізнична транзитна дільниця Басарабяска — Рені запрацювала на повну потужність після відкриття залізниці в Одеській області від Березино до Басарабяски. «Адже економічні розрахунки сьогодні показують, що неможливо використовувати переваги цієї відкритої дільниці: вартість перевезення транзитною частиною 129 км на території Молдови вартує втричі дорожче, ніж за аналогічну дистанцію територією України, та становить приблизно 12 доларів без ПДВ за 1 т зерна», — наголошується у дописі.

Окрім того, аграрії виступили з пропозицією встановити спеціальні залізничні тарифи для зернових вантажів, що перевалюють у портах Дунаю Рені та Ізмаїл в Одеській області.

«Укрзалізниця також могла б створити спеціальний тариф на оренду вагонів та збільшення швидкості руху поїздів, що прямуватимуть до портів Дунаю, а також залучати українські залізничні бригади та локомотиви Укрзалізниці задля перевезення зерна територією Молдови. Такі кроки суттєво здешевлять вартість логістики та нададуть додаткової економічної привабливості використанню транзитних залізничних ліній та покращать інвестиційний клімат дунайських портів», — вважають в УЗА

Асоціація також просить розглянути можливість тимчасового використання коштів Державного фонду Внутрішніх водних шляхів для компенсації спеціального тарифу на залізничні перевезення.

Нагадаємо, що 25 березня розпочав роботу прикордонний перехід Березине–Басарабяска. Його відкриття для регулярного руху переносилося кілька разів.

comments powered by HyperComments