"Укрзалізниця" очікує зниження оплати транзиту через Молдову

Фото: Дмитро Царьов  |  Пятница , 7 июля 2023, 12:45
"Укрзалізниця" переглядає план формування перевезення вантажів у напрямку станцій Рені, Галац та Джурджулешти в Одеській області, Румунії та Молдови через територію Молдови й очікує рішення залізниці Молдови щодо надання знижок на транзит, повідомляє Rail.insider.
"Укрзалізниця" очікує зниження оплати транзиту через Молдову

Як повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов під час наради з учасниками аграрного ринку у четвер, 6 липня, зараз компанія максимально перенаправляє вантажні потоки через прикордонний перехід Серпневе-1—Басарабяска найкоротшим маршрутом з Одеської області.

"Раніше вантажі з регіональних філій «Південно-Західна залізниця» та «Львівська залізниця» прямували через переходи Могилів-Подільський—Велчинець і Сокиряни—Окниця. Зараз вантажі максимально спрямовують за новим планом формування через Серпневе-1—Басарабяска”, — зауважив Ткачов.

Він додав, що це здешевить перевезення, адже вартість транспортування вантажів територією України нижче, ніж транзитні перевезення по Молдові. Також такі перевезення більш прогнозовані, адже територією України «Укрзалізниця» швидше довозить вантажі й меншу відстань доведеться долати територією Молдови. Посадовець наголосив на тому, що фактично 95% вантажів буде їхати через нещодавно відкритий стик. Наразі його пропускна спроможність становить майже п’ять потягів на добу. Хоча передається до двох на добу, проте «Укрзалізниця» вже тестувала можливість пропускання чотирьох поїздів.

Також компанія очікує на остаточне рішення щодо надання знижки на транзитні залізничні перевезення територією Молдови. «Укрзалізниця» просила зниження вартості транзиту на 54%, таким чином вдалося б зрівняти тарифи залізниць України та Молдови. "Але в них інша собівартість, інші відстані. Тож запропонували лише 27% знижки”, — пояснив Ткачов.

Він уточнив, що молдовські залізничники не надали інформацію щодо методології застосування знижки, термінів її розрахунку тощо. "«Укрзалізниця» спрямувала колегам із Молдови лист із уточненнями. По-перше, з якого числа збираються запровадити ці знижки. По-друге, яким чином вони будуть розраховуватися (будуть складатися обсяги усіх експедиторів, які працюють по Молдові, чи лише одного). Як буде нараховуватися знижка: після закінчення місяця чи після закінчення іншого періоду”, — розповів представник «Укрзалізниці».

Найближчим часом залізничники Молдови мають надати відповідь. Наразі триває узгодження питання між підприємством і урядом Молдови. "У мене є лише два прогнози: або це буде 15 липня, або вже з 1 серпня. Але все залежить від молдовської сторони”, — наголосив Ткачов.

На початку червня стало відомо, що Молдова може знизити тарифи на залізничні перевезення вантажів своєю територією в напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац. Такі кроки мають на меті не лише збільшити обсяг перевезень українського збіжжя, але й розвантажити румунську логістичну інфраструктуру, що особливо важливо у цьому сезоні через очікування гарного врожаю в Румунії та сусідніх країнах.

comments powered by HyperComments