"Укрзалізниця" планує модернізацію локомотивного парку

Среда , 20 сентября 2023, 14:56
"Укрзалізниця" працює над проєктами щодо оновлення парку локомотивів шляхом закупівлі і виробництва нових та модернізації наявних тепловозів та електровозів. Про це розповів голова правління товариства Євген Лященко в інтерв’ю "Інтерфакс".
"Укрзалізниця" планує модернізацію локомотивного парку

За словами очільника "Укрзалізниця", наразі є розуміння потреби в нових локомотивах. "По-перше, ми збільшимо обсяги операцій з капітального відновлення на власних заводах. Друга історія — ми вже розробили декілька програм з модернізації й працюємо над їх реалізацією. Зараз наша технічна команда проводить зустрічі з різними компаніями в Європі. Вже є зрозумілі проєкти з модернізації маневрових локомотивів ЧМЕ3, магістральних тепловозів 2ТЕ10М та 2М62. Це також можуть бути спільні проєкти з великими європейськими компаніями", — пояснив Євген Лященко.

Також залізниця продовжує працювати над придбанням нових локомотивів. Зараз триває діалог з General Electric. Ведуться і "підготовчі роботи з Alstom щодо їхніх електровозів" - Лященко нагадав таким чином про домовленості ще 2021 року про локалізацію в Україні виробництва та закупівлі французьких електровозів за кошти французького кредиту.

Окрім того, у планах "Укрзалізниці" — розширення мережі швидкісних поїздів Інтерсіті. "Йдеться про співпрацю з компаніями KoRail та Hyundai. З компанією Hyundai ми співпрацюємо вже більше 10 років, вони зацікавлені постачати нам додаткові Hyundai, і це досить непогана історія. Ці швидкісні потяги себе добре зарекомендували. У нас є база для їх обслуговування та ремонту. У будь-якому разі, поки ми не з’ясували фінансові й комерційні нюанси, я не можу сказати, що це вже вирішене питання. Але напрям співпраці з Hyundai, особливо в межах міждержавних програм підтримки, відновлення перемовин на нових умовах з Alstom, робота з General Electric — все це ми зараз відпрацьовуємо", — наголосив голова правління УЗ.

Порушувалось і питання фінансування ініціатив. "Якщо йдеться про Hyundai, то це стовідсотково має бути через програми підтримки уряду Південної Кореї. З Alstom обговорюємо можливості спеціального фінансової підтримки з боку французького уряду", — уточнив Лященко.

comments powered by HyperComments