Залізниця з Одеської області до Молдови почне повноцінну роботу наступного тижня (ВІДЕО)

Среда , 8 марта 2023, 11:40
Мова йде про лінію Березино - Басарабяска, які відбудували у серпні 2022 року, але повноцінний рух по ній досі не відбувається через неготовність прикордонного пункту пропуску саме на залізниці.
Залізниця з Одеської області до Молдови почне повноцінну роботу наступного тижня (ВІДЕО)

Рух вантажних потягів через прикордонний перехід Березине - Басарабяска, яка сполучає південь Одеської області з Молдовою може розпочатися наступного тижня. Про це йшлося під час наради представників "Укрзалізниці" з залізничниками Румунії та Молдови 7 березня.

Саму залізницю від станції Березино в Одеській області до станції Басарабяска у Молдові протяжністю 23 км віднгвили у серпні 2022 року. До цього вона була демонтована з 1997 року. Питання відновдення даної лінії, яке ми підіймали з 2017 року, давало можливість у мирний час для більш швидкого та дешевого залізничного сполучення з портом Рені. А у воєнний час через ряд обмежень внаслідок російських обстрідів це єдина моливість сполучення всієї залізничної інфраструктури на півдні Одеської області від Ізмаїду до Білгорода-Дністровського з українською залізницею транзитом через Молдову. Наразі залізничний транзит українських вантажів через Молдову йде лише до порту Рені.

Окрім того, відновлена лінія від Березино до Басарабяски у перспективі дає змогу подовжити маршрут потяга Київ - Кишинів аж до Ізмаїлу через Басарабяску та Арциз і таким чином відновити хоча б так перерване через воєнні дії сполучкння з півднем Одеської області.

Як заявив представник ДП "Залізниця Молдови" Володимир Сербінов, 7 березня молдавська залізниця отримала офіційний лист від "Укрзалізниці" про готовність розпочати рух вантажних потягів через прикордонний перехід Березине—Басарабяска з 00 годин 13 березня. Посадовець додав, що наразі йдеться про запровадження тимчасового прикордонного контролю на українському боці. Залізниця Молдови має намір розглянути лист і озвучити свою позицію 9–10 березня.

Заступник директора департаменту комерційної роботи "Укрзалізниця" Валерій Ткачов зауважив, що також необхідно опрацювати питання проведення фітосанітарного і ветеринарного контролей для перевезень зернових вантажів через перехід.

Раніше передбачалося, що вантажне сполучення через перехід Березине—Басарабяска може запрацювати до кінця лютого.

comments powered by HyperComments