В Одесі знову будуть ремонтувати узвіз Маринеска

Вторник , 16 января 2024, 12:44
Проблемне місце транспортної мережі Одеси - узвіз Маринеска,- знову будуть ремонтувати
В Одесі знову будуть ремонтувати узвіз Маринеска

У переліку проєктів рішення Одеського міського виконкому з'явився проект, згідно з яким КП "Одесміськелектротранс" може бути призначено замовником робіт з проектування та ремонту однієї з ділянок трамвайних колій на узвозі Маринеска.

Суми власних коштів комунального підприємства чи коштів міського бюджету, потрібних хоча б на проектні роботи, поки що не оприлюднені.

Скоріше за все, мається на увазі саме те місце на узвозі Маринеска, де ще навесні 2023 року сталося просідання грунту та почалися зсувні процеси. Тоді це було видно неозброєним оком у вигляді своєрідної "западини" на проїжджій частині узвозу та відокремленій від неї трамвайній колії. З квітня 2023 р. по узвозу Маринеска припинили рух багатосекційних трамваїв з пасажирами, а з листопада 2023 р. там припинив курсувати трамвайний маршрут №12. Свого часу, навесні 2023 року, керівництво постійної комісії Одеської міської ради навіть прогнозували повне припинення руху трамваїв узвозом Маринеска.

Наразі узвозом Маринеска курсує лише трамвайний маршрут №7 "Північ - Південь", який обслуговуєтсься виключно одиночними вагонами, що значно обмежує його пропускну спроможність, особливо у години "пік". 

Реконструкцію узвозу Маринеска завершили влітку 2020 року. Ним займалася фірма "Ростдорстрой". Тоді там проклали нові інженерні комунальні комунікації, облаштували абсолютно нову проїжджу частину для автомобільного руху та збудували нові трамвайні колії.

Але навесні 2023 року на дорожньому покритті просів ґрунт після злив. Справа у тому, що під узвозом Маринеска, на земельній ділянці колишнього судноремонтного заводу, будівельна компанія "Пространство" знесла частину підпірної стіни для будівництва комплексу багатоповерхових житлових будинків. Там викопали кілька котлованів, чим змінили напрямок ґрунтових вод. Після початку просідання ґрунту на спуску будівельники спорудили нову підпірну стінку з бетону, при чому зробили це вчасно. згідно з умовами договору - до грудня 2023 р.

Судячи з того, що замовлюються нові проектні та ремонтні роботи, зведення нової підпірної стінки забудовником кардинально не вирішило проблему, хоча й змогло зупинити розвиток зсувних процесів.

comments powered by HyperComments