Київ може отримати до 200 мільйонів євро на оновлення метро

Четверг , 26 сентября 2024, 09:10
Київ вже отримав 50 мільйонів євро кредиту від ЄІБ на оновлення рухомого складу метро, а у перспективі може отримати ще 150 мільйонів.
Київ може отримати до 200 мільйонів євро на оновлення метро

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ підписали кредитну угоду на 50 млн євро для придбання нових вагонів метро. Угоду підписали в штаб-квартирі ЄІБ у Люксембурзі під час візиту делегації Київської міської державної адміністрації. Поро це повідомили у представництві ЄС в Україні.

50 млн євро, наданих за підтримки Фонду ЄІБ EU for Ukraine Fund, є першою частиною кредиту на загальну суму 200 млн євро, наданого банком.

Ця початкова сума спрямована виключно на придбання нових вагонів метро для Києва.

"До війни майже 80% рухомого складу київського метрополітену було російського виробництва, тому припинення цієї залежності - нагальне стратегічне завдання. Понад 60% парку вже перевищило свій термін експлуатації, і нове фінансування дасть змогу замінити застарілі вагони на сучасні, енергоефективні альтернативи від місцевих або міжнародних постачальників", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що це відповідає Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року та Національній транспортній стратегії України до 2030 року, які спрямовані на створення більш стійкої та надійної системи громадського транспорту.

Решта 150 млн євро буде надана після завершення техніко-економічного обґрунтування, також профінансованого ЄІБ, яке оцінить доцільність закупівлі нових вагонів метро порівняно з можливістю модернізації частини наявного парку вагонів метро.

Загальне фінансування дасть змогу Київському метрополітену, комунальному підприємству, яке керує системою метро в Києві, оновити чи замінити 120-160 вагонів, що покращить транспортну інфраструктуру міста. 

comments powered by HyperComments