Як працює система експорту зерна через порти Одеської області

Вторник , 24 октября 2023, 11:01
Гарантований ВМС України та урядом коридор судноплавства з морських портів Одеської області за два місяці роботи дав змогу експортувати майже 700 тисяч тон зерна, з яких половину привезли до портів залізницею.
Як працює система експорту зерна через порти Одеської області

За час роботи тимчасового морського коридору з портів Одеської області Україна експортувала майже 700 тис. т зерна через порти Одеси, Чорноморська та Південного. Основні напрямки експорту - переважно до Європи та Африки. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, виступаючи під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства в Люксембурзі.

Міністр уточнив, що тимчасовий коридор збільшує обсяги перевезення, проте найбільша кількість агропродукції наразі експортується через дунайські порти.

З вказаного міністром обсягу залізничний транспорт доставив до морських портів Одеської області лише за жовтень майже 350 тисяч тон зернових вантажів.

"У серпні ми відкрили тимчасовий коридор Чорним морем. Він працює завдяки підтримці наших збройних сил і довірі міжнародних партнерів. З кожним днем кількість кораблів, які заходять до портів, збільшується. За час роботи нового коридору до портів зайшло 38 суден, вийшло понад 30, звичайно, не всі вони з зерном. Та ми змогли вивезти майже 700 тис. т зерна. Але найбільше нашої продукції зараз експортується Дунаєм через Румунію. І ми щиро вдячні румунським колегам за розуміння, підтримку і співпрацю", — наголосив Микола Сольський.

Він також повідомив, що у вересні через дунайські порти експортували майже 2,3 млн т агропродукції. У серпні цей показник був дещо вищий — 2,4 млн т. Загалом весь експорт аграрної продукції у вересні становив 3,6 млн т. Микола Сольський зауважив, що таких обсягів недостатньо для вивезення всієї передбаченої до експорту агропродукції.

"Ми маємо експортувати приблизно 6 млн т на місяць, аби зберегти наше сільське господарство як ключову галузь економіки. Забезпечити такий обсяг транспортування можна лише відновивши повноцінну роботу глибоководних портів Великої Одеси. Ми бачимо тенденцію до збільшення кількості кораблів, які виходять з наших портів. Сподіваємося, вона збережеться", — підкреслив міністр.

comments powered by HyperComments