В Одеській області знову заговорили про нову залізницю в Рені та міст через Дунай

Среда , 28 июня 2023, 12:12
Обласна влада в Одеській області знову почала просувати дві ідеї розвитку транспортної інфраструктури - будівництво залізниці від Ізмаїла до Рені та будівництво моста через Дунай.
В Одеській області знову заговорили про нову залізницю в Рені та міст через Дунай

Агентство регіонального розвитку Одеської області знову озвучило два досить старі проекти розвитку транспортної інфраструктрури, "прив'язавши" їх до наявної і нагальної проблеми експорту аграрної продукції та фактичної блокади великих морських портів. 

Перший проект - це своєрідна реінкарнація ідеї будівництва нової залізничної лінії до Рені від Ізмаїлу або від станції Дзинілор на лінії Арциз - Ізмаїл. Історію даного проекту ми аналізували ще незадовго до війни.

А зараз проблема залізничного сполучення з портом Рені частково вирішена найдешевшим поки що шляхом - у 2022 році було відбудовано залізницю від Березино до Басарабяски. 

Другий проект - це презентована ще 2017-2018 року ідея будівництва автомобільного мосту через Дунай приблизно в районі паромної переправи Орлівка-Ісакча. Однак, зараз суттєве збільшення трафіку може забезпечити додавання на переправу ще двох паромів - щоб забезпечити їх рух приблизно кожні 15 хвилин. Додаткові пароми можна орендувати та запустити у будь-який момент, в той час, як будівництво мосту буде тривати кілька років та обійдеться в сотні мільйонів євро чи доларів.

Незважаючи на велику вартість та великі терміни реалізації, ці проєкти вже розглядаються на рівні Одеської ОВА та центральних органах, які відповідають за розвиток дорожної інфраструктури. Так, Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури України та Одеською обласною військовою адміністрацією розглядається можливість реалізації проєкту «Нове будівництво мостового переходу через річку Дунай для забезпечення автомобільного сполучення між державами Україна, Румунія, Болгарія та Туреччина» (Україна, село Орлівка Ізмаїльського району – Румунія, місто Ісакча). Орієнтовна вартість його будівництва складає триста мільйонів євро. Джерелами фінансування цього проєкту можуть бути кошти інвесторів та міжнародних організацій.

comments powered by HyperComments